Güncel Sendika Haberleri

12 Temmuz, 2010

12 EYLÜL'DE HALK OYLAMASINDA, "HAYIR" DİYECEĞİZ!

 

10 Temmuz 2010 Cumartesi günü Saat 12.00’de Meclis önündeki Milli Egemenlik Parkı’nda Halk Oylamasında AKP Anayasası’na Hayır! demek için demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla ortak basın açıklaması yaptık.

BASINA VE KAMUOYUNA

12 EYLÜL’DE HALK OYLAMASINDA, “HAYIR”  DİYECEĞİZ!

AKP 'nin önerisi ile TBMM’nde kabul edilmiş olan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunun, şekil ve esas yönünden iptali istemi ile 111 Milletvekilinin, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru, nitelikli oy sağlanamadığı için reddedildi. Bu kararı, üzüntü ile karşıladık. Bu kararla, Anayasa Mahkemesi, kendi geleceğinin vesayet altına alınmasına da izin vermiş oldu. Biz bu hukuksuzluğa “Hayır” oylarımızla karşı duracağız.
 
ŞİMDİ, KENDİ GÜCÜMÜZE GÜVENME ZAMANIDIR 

Kişi hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması, adaletin sağlanması ve demokrasinin korunması için Anayasa Mahkemesi, hepimiz adına hukuka uygun bir karar verebilirdi.Neyazık ki bu olmadı. Biz, yapılan değişiklikleri hukuka aykırı buluyoruz. Bu kararı, eleştirmeye devam edeceğiz. 

Şimdi kendi gücümüze güvenme zamanıdır. 12 Eylül 2010 günü referandum için sandık başına gideceğiz. Oyumuz  “Hayır” olacak. Niçin “Hayır” diyeceğiz? Çünkü bu değişiklikler, bizim sorunlarımızı çözmüyor. Aksine hak ve özgürlükler, iktidarda bulunanların keyiflerine bırakılıyor. Demokrasinin harcı olan adalet, vesayet altına alınıyor. Kuvvetler ayrılığı ilkesi yok ediliyor. Yani Yasama, yürütme ve yargı tekleşiyor. Çoğulculuk değil, çoğunlukçuluk yönetime hâkim oluyor.  Demokrasi yerine, mutlakıyete gidiyoruz. Değişiklik metinleri içine yerleştirilmiş birkaç olumlu düzenleme, kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm ediliyor. Bu değişiklikler, halkın değil, iktidarda olanların çıkarınadır.
DEĞİŞİKLİK PAKETİ HAZIRLANIRKEN FİKRİMİZ ALINMADI

 Anayasalar, bir ülkede yaşayan tüm yurttaşların ortak yaşama koşullarını düzenleyen metinlerdir. Bu nedenle, demokratik bir anayasa, toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanmak zorundadır. İktidar, kendisi için ve kendi çıkarları için değişiklik önermiş ve yine kendi kendine, meclisteki çoğunluğuna dayanarak bu değişiklikleri Meclisten geçirmiştir. Bizim istemlerimize yanıt vermeyen bu değişikliklere nasıl “evet” diyebiliriz? Tabi ki hayır. 
            
                        DEĞİŞİKLİK, YARGIYI İKTİDARIN EMRİNE VERİYOR  

Yönetenlerle, yönetilenler, adil ve eşit bir yaşam için kabul ettikleri anayasaya uymak zorundadırlar. Bu kurallara uymayanları yargılayacak olan yasalar, anayasa esas alınarak hazırlanır. Yasaları uygulayanlar, mahkemeler kanalı ile yargıçlardır. Yönetenleri de yönetilenleri de onlar yargılar. Yargı, demokrasinin en önemli dayanağıdır. Yargı, yönetenlerden bağımsız değilse, onları denetleyemez ve yargılayamaz. Yurttaşların hakkının korunması ise olanaksız hale gelir. 
                       
                  ADALET TERAZİSİNİN İKİ KEFESİNE DE İKTİDAR YERLEŞİYOR

Bugün, Anayasa değişikliğine en çok hukukçular ve hukuk örgütleri itiraz ediyorlar.  Çünkü Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişiyor. Onlar bu değişikliğe niçin itiraz ediyorlar? Değişiklikle maaşları mı azalacaktır? Maddi kayıpları mı olacaktır? Onlar, vicdanları, iktidar eliyle etki altında bırakılmasın istiyorlar. Halkın, adalete, bağımsız ve yansız yargıç ve savcılar eliyle ulaşmasını istiyorlar. Çünkü değişiklik, bu iki kurula, iktidarda olanların atayacağı kişileri hâkim kılıyor. Bugün hukukçular, HSYK’nda Adalet Bakanı’nın başkanlık etmesini bağımsızlığı zedeleyici bir durum olarak görürken gelen değişiklikle bakan da yerini korumaya devam ediyor. Yetkileri daha da artıyor. Şair idarenin emrindeki mahkemeleri şu beyitle tanımlar:

“Kadı ola davacı, Muhzır dahi Şahit,
  Ol mahkemenin hükmüne derler mi adalet?”
 
Hepimiz, haklarımız ve özgürlüklerimiz için mahkeme kapısına gidebiliriz. İdareyle sorun yaşayabiliriz. Arsamız haksız kamulaştırılabilir. İşlemediğimiz bir suçla itham edilebiliriz. Bizim sorunumuzu çözecek hâkimin terazisinin bir kefesinde hukuk, bir kefesinde vicdanı olsun istemez miyiz? Adalet bu değil midir? Adaleti dağıtan adil olmak zorundadır. İktidarda olanın ya da güçlü olanın yanında olan bir hukuk, halka hizmet edebilir mi? Siyasetin emrindeki hukuk adil olamaz.

Hukuk sistemimiz, bugün dünya kadar sorunla boğuşmaktadır. Bu sorunları çözmek için yol aramak, onların önünü açmak yerine demir kafesler inşa etmek nedendir?

           DEĞİŞİKLİK, EMEKÇİNİN HAK ARAMA YOLLARINI TIKIYOR

Anayasa değişikliği; işsizlik, yoksulluk, sosyal güvenlik, terör gibi başat sorunlarımıza çare üretmiyor. Aksine Kamuda çalışanlara, “Toplu Sözleşme” adı altında “Toplu kontrol “ uygulaması getiriyor. Bilindiği gibi toplu sözleşme hakkı Anayasa’da zaten bulunuyor. Bu kez, bu hak yinelenir gibi gösterilirken esasında tümü ile adı var kendi yok hale geliyor. Çünkü  toplu sözleşme sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar, “Kamu Görevlileri Hakem Kurulu”na başvuracaklar. Bu kurulun kararı da kesin ve toplu sözleşme hükmündedir. Kurul, iktidar tarafından atanıyor. Verilecek kararların yansız olması mümkün mü? Bu kurulun kararlarına karşı dava da açılamıyor. Yargı denetimi ve hak arama yolu kamu çalışanları için hak olmaktan çıkıyor. Daha önemlisi, daha önce Anayasa’da var olan sendikaların, üyeleri adına dava açma hakları da ortadan kaldırılıyor. Bu değişiklik kamu emekçilerinin yararına değildir. Çünkü: “grevsiz toplu sözleşme, yakamayan ateş, ıslatmayan su gibidir.”Şimdi biz, bu değişikliklere evet dersek, emekçinin üretimden gelen gücünü kendi yararına kullanmasına izin vermeyecektir. Bu nedenle de Hayır diyeceğiz.

             KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK ADIYLA EŞİTSİZLİK GELİYOR
 
Başlığı “eşitlik “ olan Anayasa’nın 10. maddesinde “pozitif ayırımcılık” cilası ile yurttaşları korunacak zavallı kişiler olarak niteliyorlar. Değişiklik tartışmaları sırasında kadınlar için yaptıkları bu hatayı şimdi de engelli yurttaşlar için yapıyorlar. Vesayet iliklerine dek işlemiş. Onlar, gerçek eşitliğin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Engelli yurttaşlar, korunmayı değil, eşit yurttaş olmayı istiyorlar. İstedikleri sadaka değil, iştir. Ancak sadaka kültürünün mimarları sorunu yine sadaka yöntemi ile çözmeye çalışıyor. Sadaka değil eşitlik isteniyor.
Bugün hepimizin en temel sorunu, işsizlik, yoksulluk ve terördür. İşsizliğimizin ve yoksulluğumuzun temel nedeni de dışa bağımlılık, özelleştirmeler ve yolsuzluklardır. Oysa Anayasa değişikliği siyasi partilerde lider sultasını kaldırmıyor Milli İradeyi Meclis’ e tam yansıtacak barajı düşürmüyor. Dokunulmazlıkları kaldırmayarak, yolsuzluk yapanları korumaya devam ediyor. İktidarda bulunanlar, bu sorunlar  yerine neden yargıçların, savcıların peşindeler? Yoksa kendilerini yargılayacak olanları, kendi emirlerine mi almak istiyorlar? Görünen köy kılavuz istemiyor. İktidar, kendini güvenceye almak, keyfi yönetimini, yargı denetiminden uzak sürdürmek istiyor. Böylece yeni Ergenekon’ lar, yeni Cihaner davaları, yeni Habur’lar yaratmak istiyor. 
         
         
            12 EYLÜL’DE; 12 EYLÜLLER’E HAYIR!

Halkız, görüyoruz ve biliyoruz. Tehlikenin farkındayız. Aklımız ve yüreğimiz, adı halk oylaması olan sandık başında bize “HAYIR” demeyi öğütlüyor. Bir darbe tarihi olan 12 Eylül’de bu partizanlığa son vereceğiz. 12 Eylül’de  yeni “12 Eylülle’ re “Hayır!” diyeceğiz.. 08.07.2010


                 HALK OYLAMASI (REFERANDUM) NEDEN YAPILIYOR?

---HALKIN  SORUNLARINI  DEĞİL, İKTİDARIN SORUNLARINI  ÇÖZMEK İÇİN   YAPILIYOR..  

----İKTİDAR PARTİSİ VE MİLLETVEKİLLERİ KORUMA  ALTINA  ALMAK VE DOKUNULMAZLARA  HİÇ DOKUNAMAMAK İÇİN YAPILIYOR.

---İKTİDAR PARTİLERİNİN  YARGILANMA OLASILIĞINA KARŞI  KENDİNE UYGUN HAKİMİ SEÇİP ATAMAK VE KENDİ DAVASINI  GARANTİ ALTINA ALMAK İÇİN YAPILIYOR.

---BAĞIMSIZ YARGININ  YERİNE İKTİDARA BAĞIMLI PARTİ YARGISI YARATMAK İÇİN YAPILIYOR. 

BU PAKET, 

---  HALKI DAHA ÖZGÜR KILMAYACAK,
--- HALKIN ADALETE ERİŞİMİNİ HIZLANDIRMAYACAK,
----DAVA SÜREÇLERİNİ KISALTMAYACAK,
----DAVALARIN ZAMANAŞIMINA UĞRAMASINI ENGELLEMEYECEK,
---- SADECE YARGIYI  SİYASETİN HİZMETİNE SOKACAK

----BU PAKET, ÜLKEMİZİN, TOPLUMUN VE BİREYİN HİÇBİR SORUNUNU  ÇÖZMEYECEK,
----İŞSİZLİK,YOKSULLUK,YOLSUZLUK, GELİR DAĞILIMINDAKİ  ADALETSİZLİK SON BULMAYACAK,
----EMEKÇİLERİMİZ, AÇLIK SINIRINDE YAŞAMAYA, İŞSİZLERİMİZ SADAKAYA MUHTAÇ KALMAYA,HALKIMIZ  DÜNYANIN EN PAHALI YAKITINI ALMAYA,EN PAHALI ETİNİ YEMEYE DEVAM EDECEK, 

----BU PAKET ÇALIŞANLARIN HAKLARINI GASPEDECEK

BU PAKET, HALKIN DEĞİL SADECE İKTİDARIN İŞİNE YARAYACAK 

İŞTE BU  NEDENLERLE;

REFERANDUMDA HALK “HAYIR” DİYECEK!

SİVİL 12 EYLÜLLERE, 12 EYLÜL’DE HAYIR! 

  
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ
EĞİTİM-İŞ SENDİKASI
ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ
ALEVİ KADINLAR BİRLİĞİ
ATATÜRK ÇİZGİSİ PLATFORMU
ANKARA KIZ LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ
CUMHURİYET OKURLARI (ANKARA)
ÇAĞDAŞ KİMYA MÜHENDİSLERİ HAREKETİ
ÇAĞDAŞ DEMOKRAT ELEKTRİK MÜH.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ
ÇAYYOLU PLATFORMU 
DİL DERNEĞİ
ENGELLİLER KONFEDERASYONU
G.Ü. ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ
HACIBEKTAŞ KÜLTÜR DERNEĞİ
KADINLAR BİRLİĞİ VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
NÜSHED
TGB
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ
TÜM ÖĞR.ÜYELERİ DERNEĞİ
TÜRK MÜHENDİSLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
TÜRKİYE ZİRAAT MÜH. ODASI
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
YEREL YÖNETİMLER DERNEĞİ
YEREL-İŞ
14 NİSAN ÇAĞDAŞ MÜH. HAREKETİ