4+4+4 Eğitim yasasının çıkarılmasının üzerinden bir yıl geçti. Söz konusu eğitim sisteminin siyasi ve ideolojik arka planı bir yana, uygulamada yaşanacak sorunları her defasında dile getirdik. Önerilerimizi ortaya koyduk. Yandaş oluşumların gizli ajandasına uyarak Eğitim-İş’in uyarı ve önerilerini dikkate almayanlar, on binlerce öğretmenin norm fazlası olmasına sebep olmuşlardır.
Tüm bunlar yapılırken hukuka aykırı uygulamalarla karşılaştık. Sözlerle yönetilen hukuk tanımaz tavırlar devam etti, devam ediyor. Yönetmeliğe aykırı genelgelerle, hakkaniyete aykırı uygulamalarla karşılaştık karşılaşıyoruz.
Şimdi de dönüşen (ilkokul/ortaokul) okulların öğretmenleriyle ilgili sorunlarla karşı karşıyayız. Dönüşümlerde keyfiyetler bir yana dönüşüm sonrası oluşan duruma çözüm için yayımlanan genelgeler de hukuka aykırıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15/05/2013 tarihli genelgesindeki bir çok hüküm yönetmeliğe aykırı olduğu halde uygulanmaya çalışılmaktadır. Yönetmelik değişikliği yapılmadan genelge ile yapılan bu uygulamalar gelecekte öğretmenler arasında çalışma barışını bozacağı gibi, kaosa da neden olacaktır.
Önümüzdeki günlerde yer değiştirmeler başlayacak ve sorunlar daha da artacaktır. Bu nedenle Bakanlığın öncelikle yönetmelik düzenlemesi yapması gerekmektedir.
Değişiklik yapılırken;
-Özür grubu sorununu çözmeye yönelik,
-Zorunlu hizmet bölgesinde yıllarca çalışmakta olan öğretmenlerin sorunlarının çözümüne yönelik,
-Norm fazlası durumuna düşen (özellikle ilkokul/ortaokul dönüşümü nedeniyle) öğretmenlerin sorunlarının çözümüne yönelik,
-Sözleşmeli iken kadrolu öğretmenliğe KPSS puanıyla atananların sorunlarına yönelik,
Tedbirlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.
Bakanlığın, yapmaya çalıştığı okul dönüşümleri ve öğretmen atamaları için alelacele çıkardığı 15.05.2013 tarihli hukuka aykırı genelgeyi geri çekmesini istiyor, acil olarak tüm sendika temsilcileri ile konuyu ele alarak birlikte çözüm yolu bulmasını öneriyoruz.
Bakanlığın şu anda gittiği yol doğru bir yol değildir. Hukuk devletinin gereği olan hukuk kurallarına uygun düzenlemeler ve uygulamalar yapılması gerektiğini, aksi halde her türlü sorumluluğun Bakanlığa ait olacağını, mağdurlarının ise maalesef öğretmenlerimizin olacağını, bunun da eğitim sistemine yarardan çok zarar getireceğini belirtmek isteriz.
Perşembenin gelişi çarşambadan belli idi. 4+4+4 eğitim sisteminin bilimsellikten uzak olduğunu, eğitimi gericileştirerek paralı hale getirmenin amaçlandığını, bu sistem ile on binlerce öğrencinin sistem dışına itilip çocuk işçiliğin artıracağını söylerken, teknik olarak da on binlerce öğretmenin norm kadro fazlası durumuna düşeceğini belirtmiştik. O dönemde 4+4+4 eğitim sistemine destek verenlerin bugün sus-pus olmaları manidardır. Öte yandan 652 Sayılı KHK çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanan iş bilmez cemaatçi, tarikatçı kadrolar eliyle işler iyice sarpa sarmıştır.
Eğitim-İş, 4+4+4 ucubesinin sonuçları olan haksız, hukuksuz ve yeni mağduriyetler yaratacak söz konusu genelgeye karşı her türlü meşru, hukuki ve demokratik mücadeleyi yürütecektir.
MERKEZ YÖNETİM KURULU