Güncel Sendika Haberleri

14 Aralık, 2015

3600 EK GÖSTERGE İÇİN MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDUK

Eğitim-İş olarak, Ek Gösterge Cetvelinin “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümünün gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi ve eğitim çalışanlarının ek göstergesinin yükseltilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı’na gönderilmek üzere başlattığımız imza kampanyasının ardından bugün de tüm illerimizde Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin milletvekillerine faks çekerek sözkonusu talebimizin TBMM Genel Kurulu gündemine getirilmesi için çağrıda bulunduk.

Bilindiği üzere AKP iktidarı her fırsatta 657 sayılı devlet memurları kanununda köklü bir değişikliğe gideceğini farklı ortamlarda dile getirmekte, memurun iş güvencesinin kaldırılması için çalışmaların başladığını ifade etmektedir. Siyasal iktidarın aslında esas amacı; emrinde çalışanların hukuka değil kendisine bağlı olmasıdır. Bunu sağlamanın birinci koşulu devlet memurlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaktır. Seçimlerden öncesi taşeron, geçici kısmı çalışana kadro verileceği ile oy toplayan AKP seçimlerin sonucunda tam tersi bir uygulamayla devlet memuru güvencesini kaldırmaya çalışması politik tutarsızlığın göstergesidir.

Ülkemizin bütün kaynaklarının sermaye gruplarına peşkeş çekilmesi, kamu kaynakları ve zenginliklerimizin çalışana değil ranta açılması, ulusal gelirin emekçiler aleyhine bozulması gerçeği ile karşı karşıyayız. İletişim, enerji, maden ve ulaşım gibi stratejik yatırımlarımızın “zarar ediyor, devlet bu tür işletmelerden elini çekmelidir” mantığıyla yağmalanmaktadır.

İktidarın emekçileri yok sayan bu tutumuna kesintisiz destek veren yandaş sendikaların olması ise başka bir acı gerçekliktir. Öyle ki, AKP iktidarının devlet memurluğu güvencesi kaldırılma girişimlerine desteğinin tam olduğunu söyleyebilmiştir. Oysa sendikaların var oluş nedeni “çalışanların ortak çıkarlarını ve haklarını korumak, geliştirmek için kurulan örgütlerdir.” 

Eğitim-İş, sadece memurların iş güvencesini değil, ülkedeki bütün çalışanların güvenceli, kadrolu ve insanca yaşayabilecekleri bir ücret seviyesinde çalışmalarını savunmaktadır. Bu nedenle TEKEL işçileri direnirken var gücümüzle onların yanında olduk. Emekçilerin ortak mücadele anlayışına inandığımız için, emeğe yapılan her saldırının karşısında durmayı bir görev saydık. Bu görev bilinciyle Eğitim-İş olarak 3600 ek gösterge için başlattığımız imza kampanyasının basında ve kamuoyunda yer almasının hemen ardından yine bir yandaş sendika iktidarla işbirliği yaparcasına “devlet kaynakları bu talebi karşılayamaz” açıklamasını yapabilmiştir.

Başarılı bir eğitim sisteminin yolu demokratik ve bilimsel bir programla birlikte, motivasyonu yüksek, mesleğinden elde ettiği gelirin yeterli olduğunu düşünen eğitim çalışanlarının varlığından geçmektedir. Ancak ülkemizde eğitim alanında çalışanların, OECD ülkelerindeki eğitim çalışanlarına göre oldukça fazla çalışmalarına rağmen onların dörtte biri oranında ücret aldıkları bilinmektedir. Eğitim çalışanlarımızın büyük çoğunluğu mesleğinden elde ettiği gelirin yetersiz olduğunu, buna bağlı olarak toplumdaki saygınlığının ve mesleki verimliliğinin azaldığını düşünmektedir.

Tüm bu veriler değerlendirildiğinde; eğitim alanında yaşanan sorunların önemli nedenlerinden birisinin öğretmenlerin ekonomik durumlarındaki yetersizlik olduğu görülmektedir.

Eğitim çalışanlarının ekonomik durumlarındaki yetersizliğin kısmen de olsa ortadan kaldırılması için devlet memurlarının hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık aldıkları dereceler itibariyle belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarının yeniden düzenlenmesine gereksinim vardır. On binlerce eğitim emekçisi emekli maaşının düşük olması nedeniyle zorunlu giderlerini bile karşılayamama kaygısı ile emekli olamamaktadır. Bu gerçeğin yanında ek göstergelerin talebimiz doğrultusunda yükseltilmesi halinde 400 bine yakın öğretmenin atanabilmesinin de önünün açılması demektir.

Hepimizin ortak kazanımı olacak ek göstergenin 3600’e çıkarılması talebimiz için tüm sendikaları, milletvekillerini, partileri, tüm eğitim çalışanlarını ve halkımızı bu mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz.

 

 EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI” bölümünün (b) bendinin;-Öğretmen ve diğer personel

DERECESİ VE GÖSTERGESİ

1.DERECE  3600            

2.DERECE  3000

3.DERECE 2200

4.DERECE   1600 

5.DERECE  1500

6.DERECE 1200

7.DERECE 1100 

 8.DERECE    900

 

 

 

 

 

Ek gösterge talebimizin tablodaki haliyle değişikliğini talep ediyoruz.

         MERKEZ YÖNETİM KURULU