2002 yılında tek başına iktidar olan AKP hükümeti, yatırıma, üretime ve istihdama yönelik bir ekonomi politikası uygulayamamıştır. Zaten 2001 yılında önemli bir krizden geçen ekonomimiz, yaraları sarılmadan küresel ekonomik krizin de yoğun baskısıyla çökme noktasına gelmiştir. Büyüme sıfırın altında eksilerde seyrederken, işsizlik %20’lere yaklaşmış, ekonomimizdeki küçülme %14’ü bulmuş, bütçe açığı daha yılın ilk yarısında 25 milyar liraya varmıştır.
Ekonomik krizin ezip geçtiği, işsizliğin büyük boyutlara ulaştığı bu süreçte, AKP iktidarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki 42 milyar lirayı, altyapı yatırımlarına ve GAP’a finansman olarak aktarmak için kanun çıkarmasını Eğitim-İş Sendikası olarak kınıyoruz. AKP hükümetinin 2002’den bu yana iktidar olduğu 7 yıllık süreçte GAP’a bir çivi bile çakmazken, şimdi uyguladığı ekonomik politikaların mağduru olan işsizlere ait İşsizlik Sigortası fonuna göz dikmesi anlaşılır gibi değildir. GAP önemli bir projedir ve planlı ekonomi uygulaması çerçevesinde bütçe ayrılmalı, finansman kaynakları sağlanmalıdır.
Özelleştirme adı altında cumhuriyetimizin dev kuruluşları haraç-mezat satılıp peşkeş çekilmiş, dış borcumuz 500 milyar doları aşmış; ama AKP iktidarı, yatırıma-üretime-istihdama yeterli kaynak aktarmamıştır. Milyonlarca insan işinden olmuş, açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. İşsizlik bu ülkenin kanayan yarası haline gelmiştir. Ne yazık ki, tok açın halinden anlamamaktadır. Bu kanunla ve uygulama ile AKP iktidarı işsizlerin hakkına da göz dikmiştir.
Daha önceki iktidarlar, MEYAK’ı, KEY’i bütçe açıklarını kapatmak için kullandılar, AKP De İşsizlik Sigortası Fonu’nu aynı anlayışla kullanacak ve tasfiye edecektir. Bu emekçiler adına endişe verici bir gelişmedir.
Eğitim-İş olarak İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasından AKP iktidarını bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz. Bu konuda işçi sendikalarımızın ve konfederasyonlarımızın verecekleri her türlü mücadeleyi de destekliyoruz.
Eğitim-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu