Güncel Sendika Haberleri

24 Mayıs, 2017

ARTIK AKADEMİDE ÖZERKLİK YÖK!

OHAL’i fırsata çeviren AKP, yeni KHK düzenlemeleriyle akademiyi tırpanlama peşinde. Yeni torba tasarısına göre; üniversitelerdeki ihtisaslaşmaya artık YÖK karar verecek. Akademisyenleri ise daha beter koşullar bekliyor.

Son yıllarda tüm seçim ve referandumlarda “darbe anayasasından kurtulma” söylemini öne çıkaran iktidar, 1982 Anayasası’nın en anti demokratik kurumu olan Yüksek Öğretim Kurulu’nu (YÖK) daha da kuvvetlendirme gayretinde.

“Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” adı altında Meclis’ten geçirilmeye çalışılan yeni düzenleme, üniversitelerin ellerinde kalan son özerklik güçlerini de ellerinden alma ve akademide liyakati tamamen çöpe atmayı hedefliyor.

AKADEMİYE EZİYET YÖK’E KEYFİYET

Eğitim-İş Merkez Yürütme Kurulu, taslaktaki vahim maddeleri ve nelere yol açabileceğini şöyle sıraladı:

-Tasarıdaki 15. Maddeye göre YÖK, üniversitelerdeki tüm ihtisas alanlarıyla ilgili yegane karar mekanizması haline getirilecek. Bugüne kadar yükseköğretim kurumlarının özerkliğinde bulunan bu yetki, tamamen ele geçirilecek.

Sendikaya göre bu madde, üniversitelerin son özgürlük ve özerklik alanlarının da kırpılması anlamına geliyor. Bu maddeyle fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler ve sanat dallarına ilişkin alanlar (resim, heykel, vb..) tamamen ortadan kaldırılabilecek.

Eğitim-İş, YÖK’ün ihtisas konusunda neye nasıl karar vereceğine ilişkin bir çerçeve belirtilmediğine de dikkat çekerek uyarıyor: YÖK, buradan yola çıkarak keyfiyet sergileyebilir ve tematik üniversite oluşumu ile ilgili adımlar atılabilir.

GENÇ AKADEMİSYENLERE UZUN BEKLEYİŞ

-Tasarının 16. Maddesinde ise öğretim görevlilerinin yaş haddine ilişkin bir sürpriz var. İhtiyaç duyulan alanlarda ilgili üniversitenin teklifi ve YÖK’ün onayı ile öğretim üyelerinin 75 yaşına kadar birer yıllık süreyle çalışma sürelerinin uzatılması öngörülüyor.

Hali hazırda yeni öğretim elemanlarının, yükselmek için 67 yaşına kadar emeklilik bekleyen öğretim üyeleri sebebiyle zorluk çektiğini belirten Eğitim-İş, bu maddenin yol açacaklarını şöyle anlatıyor: “Doçentliğini alıp hâlâ Araştırma Görevlisi kadrosu bekleyen birçok öğretim elemanı bulunuyor. Bu madde ile genç öğretim elemanlarının önü kapatılacak ve kendini akademiye adayan genç insanların bekleme süresi daha da uzayacak.

HEM TİCARET HEM ZİYARET TASARISI

-Tasarıda, 2547 Sayılı Kanun’a ek madde olarak sunulan unsurlardan birisi de akademi üzerinden şirketleri sevindirecek cinsten.  Üniversitelerin sermaye şirketi statüsünde ‘teknoloji transfer ofisi’ kurabilmesini öngören madde, kurulacak şirketlerde sözleşmeli çalışmayı yaygınlaştırırken, yabancı uyruklu personelin istihdamına da yasallık getiriyor.

Eğitim-İş, bu maddenin üniversitelerin tamamen sermayeye açılması olduğunun altını çiziyor.

Sendikanın ilgili maddede diğer dikkat çektiği bir husus ise, kazanılacak paranın üniversitenin döner sermayesine değil, şirketlerin kasasına gideceği. Yani devletin imkanı ile oluşturulacak girişim, devletin üniversitesine değil, sadece özel şirketlere ve bu alanda çalışan öğretim elemanlarına fayda sağlayacak. Sendika, “Yapılacak işler kanuna tabii olmayacak, yandaşlık yasallaşacak” uyarısında bulunuyor.

EĞİTİM İŞ: TASARI KABUL EDİLEMEZ

Konuyu gündeme taşıyan Eğitim-İş, tasarıdaki başka birçok muğlak alana dikkat çekti.

Akademinin giderek bilimsel eğitimden uzaklaştırıldığını vurgulayan sendika yönetimi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Özel şirketlerin kalkınacağı yer üniversiteler olmamalıdır. Bir tasarının adını ‘kalkınma’, ‘geliştirme’ koydunuz diye, içeriğindeki garabetleri saklayamazsınız. Çünkü biz daha buradayız!

Hem her seçim çalışmasında 1982 Anayasası’nı yerden yere vuracak, hem de onun en ceberrut çocuğu olan YÖK’ü hikmetinden sual olunmaz bir hale getireceksiniz!

Üniversitelerin özerkliğini, bilimselliğini elinden alacak, yandaş şirketlere sağılacak inek gibi sunacak ve akademisyenleri daha da zor koşullara mahkum edecek olan bu tasarının derhal geri çekilmesi gerekir. Bu konuda mücadelemizi sürdürecek ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz!"

MERKEZ YÖNETİM KURULU