Güncel Sendika Haberleri

16 Kasım, 2011

AŞAMALI DEVAMSIZLIK YÖNETİMİ (ADEY) HAKKINDA MEB'E YAZI YAZDIK

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

ANKARA

İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün 25.08.2011 tarih ve 2011/47 sayılı genelgesi,

      b) İlköğretim Okulları İçin Aşamalı Devamsızlık Yönetimi Uygulama Kılavuzu

İlgi (a) genelge ile ilköğretim çağındaki çocukların okula devamlarının ve okulu zamanında diploma alarak tamamlamalarının Anayasa ve Çocuk Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alındığı, bu doğrultuda 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde okula erişim ve devamın sağlanmasında uygulamaya ilişkin düzenlemeler yapıldığı ifade edilmiştir.

İlköğretim öğrencilerinin okula devamlarını sağlayarak çocukların ilköğretimi zamanında diploma alarak tamamlamaları için devamsızlığın erken tanılamasını, değerlendirilmesini, devamsızlık yapan çocuğa yönelik bireyselleştirilmiş uygun müdahalelerin yapılmasını sağlamak ve takibini yapmak amacıyla UNICEF ve AB katkıları ile geliştirilen “Aşamalı Devamsızlık Yönetimi” (ADEY) bileşenleri ve uygulamasında görülen sorunların ve hukuka aykırılıkların paylaşılması ve giderilmesini teminen işbu başvurunun yapılması zorunlu olmuştur.

Maalesef her zaman eleştiri konusu yaptığımız bilgi paylaşımı eksikliği bu uygulamada da kendini göstermiş, Bakanlığınız uygulamayı tartışmaya açmaksızın yaşama geçirmiştir. ADEY uygulamasıyla ilgili olarak yaptığımız incelemeler uyarınca, sistemin hayata geçirilmesi süreci ile dağıtılan görev ve sorumluluklar konusunda ciddi, endişe verici belirsizlikler olduğu görülmüştür.

Örneğin “Risk Değerlendirme Formu Çocuğun Düşünceleri 1. Kademe” isimli formun 7., 8. ve 9. soruları, çocukla doğrudan ilgili olmaktan öte, çocuğun ailesi ve özel yaşamıyla ile ilgilidir. Sorular şu şekildedir;

..

7 – Evinizde ne sıklıkla küslük veya tartışma yaşanır?

8 – Ortada çok önemli bir neden yokken, ne sıklıkta ailendekiler birbirlerine kızar, tartışma yaşarlar?

9 – Fiziksel kavgalar aileniz içinde ne sıklıkla çıkar?

..

Benzer şekilde, “Risk İhtiyaç Değerlendirme Formu – Özel Risklerin Değerlendirilmesi” isimli formun 2., 3. ve 5. soruları;

..

2 – Yakın zamanda aile içinde travmatik bir yaşantı oldu mu?

3 – Ailede temel gereksinimler karşılanabiliyor mu?

..

5 – Ailede çocuktan başka bir çocuk ihmal ve istismar mağduru mu?

şeklindedir. Yine benzer şekilde “Risk İhtiyaç Değerlendirme Formu – Genel Risklerin Değerlendirilmesi” isimli formun 7. sorusu;

“Anne, baba, kardeşler veya akrabaları arasında suç işlediği için cezaevinde kalan kişi var mı? ”

şeklindedir.

Yukarıda yer verilen soruların yanıtları öğrencinin ve ailesinin özel yaşam bilgileridir. Toplanan bilgilerin niteliği dikkate alındığında Bakanlığınız şu soruların yanıtını acilen ortaya koyarak tarafımızla ve kamuoyu ile paylaşmak zorundadır: 

* Bakanlığınız hukuki koruma altında olan özel yaşama dair bu bilgileri hangi hukuki gerekçe, hak ve yetkiyle toplama ve kayıt altına alma hakkını kendisinde bulmaktadır?

* Bu verileri toplama girişimi, özel hayata saygı zorunluluğunu aşan ölçüde büyük bir kamu yararı iddiasına dayandırılıyor ise eğer, çocuk psikolojisinde derin izler bırakma potansiyeline sahip bu bilgileri toplama görevinin çocuk psikolojisi konusunda uzman olmayan kişilere toplatılmasının sakıncaları nasıl ortadan kaldırılacaktır?

* Ortaya çıktığında kendisine ve ailesine ağır zarar verme özelliği taşıyan, tamamen algıda yanılsamadan kaynaklanan bilgilerin psikolojik açıdan gelişme evresinde olan bir çocuğun ağzından -hatalı yönlendirmelerin de etkisiyle- “gerçekmiş gibi” resmi kayıt altına alınmasının yaratacağı muhtemel felaket tabloları nasıl önlenecektir?

* Aynı şekilde, kişilerin hukuken gizli kalması gereken özel yaşam bilgilerine ilişkin olarak toplanan ve depolanan detay verilerin gizliliğinin sağlanması için ne gibi önlemler alınmıştır?

Sonuç olarak, yukarıda izah edilen soruların yanıtlarının 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun amir hükümleri uyarınca acil olarak sendikamıza gönderilmesini, uygulamanın işaret edilen sakıncalar giderilinceye değin acilen durdurulmasını talep ediyoruz.

Gereğini bilginize sunarım.

Veli DEMİR

 Genel Başkan