Güncel Sendika Haberleri

25 Mart, 2020

AYM, TEOG BİRİNCİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Anayasa Mahkemesi, 2014-2015 eğitim öğretim yılında uygulanan ve bin 193 öğrencinin birinci olduğu TEOG’a yönelik şaibe iddialarını dile getiren Eğitim-İş üyesi ve Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş MYK Üyesi Ali Taştan’ın ifadelerinden dolayı cezalandırılmasını ifade özgürlüğü ihlali saydı. AYM, Taştan’ın gazete röportajında kullandığı, “Yeni bir sınav çetesi” ifadesinin organize bir usulsüzlüğe dikkati çekme amacı taşıdığını belirtti.

Öğrencilerin ortaokuldan liseye geçişini düzenleyen TEOG sınavı, ilk kez 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulandı. İki basamaklı gerçekleştirilen TEOG’un 2013-2014 dönemi yerleştirme sonuçlarına göre, sınava giren 1 milyon 290 bin öğrenciden 10 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu. 2014-2015 yılında uygulanan ve 1 milyon 287 bin öğrencinin girdiği TEOG’da ise birinci sayısı bin 193’ yükseldi.

Eğitim-İş olarak tüm TEOG sonuçları incelendiğinde soruların tamamını yapanların sayısının yaklaşık 4 bini geçmez iken sözkonusu sınavda, binlerce öğrencinin birinci olmasının sınavın tutarlılığını ve güvenirliğini şüpheli hale getirdiğine dikkat çekmiştik.

Üyemiz Ali Taştan da Temmuz 2015’te Karşı isimli gazeteye verdiği röportajda şaibe iddialarının altını çizerek yaşananların altında, “Yeni bir sınav çetesi yapılanmasının” yattığını ifade etmiş,  sınavları hazırlayan daire başkanlığının başında hiç öğretmenlik yapmamış ve yayınevi kökenli birinin getirildiğini, soruların kimlere hazırlatıldığı konusunda ciddi şüpheler olduğunu söylemişti.

Taştan’ın ifadelerinin ardından bir tekzip metni yayımlayan MEB, TEOG’a ilişkin ifadelerin, “Tümüyle yalan ve iftira” olduğu savundu. Taştan hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Taştan’ın ifadeleri nedeniyle 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırılması ile sonuçlanırken hükmün açıklanması geri bırakıldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

Taştan, karara ilişkin AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, Taştan’ın ifadeleri nedeniyle cezalandırılması ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Taştan’ın gazete röportajında kullandığı, “Yeni bir sınav çetesi” ifadesinin organize bir usulsüzlüğe dikkati çekme amacı taşıdığını belirten AYM, yeniden yargılama ve ifade özgürlüğü ihlalinin kaldırılması için kararı Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi.

İFADE VE DÜŞÜNC E ÖZGÜRLÜĞÜ LEHİNDE EMSAL BİR KARAR

Birleşik Kamu-İş Avukatı Doğan Erkan, AYM’nin kararının ifade ve düşünce özgürlüğü lehinde emsal bir karar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Karar hem sendikacılar, hem gazeteciler açısından önemli. Kararı unsurlarıyla birlikte özetlemek ve önemli unsurlarını göstermek gerekirse

-Haberin kamuoyunun çıkarlarını ilgilendirmesi

-Sendikacı kimliğiyle faaliyet alanında bulunan tartışmalara ilişkin iddialarda bulunma hakkı

-Kamu görevlilerinin açıklanan düşüncenin ağır, sert ve keskin ifadelerle dile getirilmesine katlanması gerektiği

-Ağır eleştiriler somut bağlamlara dayanmaktaysa içeriğinde kışkırtıcı ifadeler bulunabileceği (bu bağlamda devlet içinde çete/çeteler bulunduğu iddia edilebilir bulunmuştur)

-Bu unsurları barındıran “düşünceyi açıklama hürriyeti”nin demokratik bir toplumda cezalandırılamayacağı

Değerlendirmeleri ve gerekçeleri benzer durumlara da yön gösterecek niteliktedir”

Eğitim-İş olarak siyasi iktidarın baskıcı ve hukuk dışı uygulamalarına karşı direnmeye, demokratik ve meşru zeminde sendikal mücadelemizi daha da etkin bir şekilde sürdüreceğimizi vurguluyoruz.

                 MERKEZ YÖNETİM KURULU