"Muhbir vatandaş" uygulamasının eğitimdeki karşılığı olan ALO 147 uygulaması bizzat Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kaldırılsa da, eğitimcilere kıymet vermeyen işgüzar MEB yöneticileri tarafından hortlatılmıştır.
Muğla'nın yeni İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, daha göreve başlar başlamaz "Muğla öğretmeniyle velisiyle görüşüyor" diye başlattığı uygulamayla, birçok hakkı gasp etmeye başlamış, bu yolla MEB’in gözüne girmeye gayret etmiştir.
Proje adı altında Muğa'daki yaklaşık 150 bin öğrencinin bilgisi, e-okul sistemi dışında ayrı bir portala aktarılarak kayıt altına alınmıştır. MEB yöneticisinden çok emniyet müdürü gibi çalışan Muğla İl Müdürü, bu yolla tüm öğrencilerin ve velilerin telefonlarını da bu ne olduğu belirsiz sisteme aktarmıştır. Kişi mahremiyeti başta olmak üzere birçok hakkın gasp edildiği bu uygulama sırasında, özel bilgileri oradan oraya transfer edilen veliler ve öğrencilerden izin alınmamış, "oldu-bitti"ye getirilmiştir. Geçmişte öğrenci ve velilerin özel bilgilerinin FETÖ'ye verilmesinin nelere yol açtığı, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasıyla somut biçimde karşımızda dururken, Muğla'da başlatılan projede oradan oraya transfer olan bilgiler, güvenlik açısından da büyük soru işaretleri bırakmıştır.
Projedeki skandallar, bu kişisel bilgilerin güvenliğinin ihlaliyle de bitmemektedir. Proje çerçevesinde veliler aranıp, okullarından ve öğretmenlerinden memnun olup olmadıkları sorulmaya başlanmıştır. Bakan Selçuk'un kaldırdığı, öğretmen-veli-öğrenci arasında çıkar zinciri oluşturma potansiyeliyle tepki çeken performans sistemi, bu yolla Muğla'da hayata geçirilmektedir.
Halihazırda bin bir cefa çekerek mesleğini icra eden öğretmenler, ne olduğu belirsiz telefon konuşmaları sonucunda baskı altında kalma tehlikesiyle baş başa kalmıştır. Eğitimcinin, öğrencisini eğitirken, not verirken; "Ya başıma bir şey gelirse" diye düşündüğü bir sistemin adı eğitim sistemi olamaz!
Bir veli ya da öğrencinin, öğretmene dair şikayeti varsa, eğitim sisteminde bunu iletmenin kanalları açıktır. Muğla'da bu kanalların varlığına rağmen başlatılan işgüzar proje, hem eğitimcinin itibarını azaltmaya, hem de öğrenci ve veliden muhbir yaratmaya dönüktür. Yöneticileriyle ilgili neredeyse yapılan her haklı itirazın görünmez bir duvara çarptığı MEB'de, "Memnun musunuz bakalım bizim keratadan?" cıvıklığıyla böyle bir proje başlatılması trajikomiktir.
Eğitim-İş olarak soruyoruz:
Milli Eğitim Bakanı, eğitimci ile veliyi karşı karşıya getiren performans sistemi ve ALO 147'yi kaldırmışken, yerelde benzerlerinin hayata geçirilmesi tutarsızlığına karşı adım atılacak mıdır? MEB'in tepesinden belirlenen politikalara il milli eğitim müdürleri bile uymayacaksa, bir bakana ne gerek vardır?
Telefonla aranan velilerden, öğretmenlerle ilgili olumsuz şeyler söyleyen olduysa bu öğretmenin siciline nasıl yansıtılacaktır? Bu kanuna aykırı uygulama, nasıl meşru gösterilecektir?
Veliler ve öğrencilerin Muğla MEB yönetimi tarafından adeta elden ele dolaştırılan bilgilerinin, herhangi özel eğitim kurumlarına hatta cemaatlere verilmediği nasıl ispatlanacaktır?
Unutulmasın ki eğitimcilerin dik boynunu böyle eğemezsiniz. Öğretmen bir telefon konuşmasıyla zan altında kalma ihtimaline karşın, mesleğinin gereğini yapmaktan vazgeçmez. Meslek üstadımız Fakir Baykurt'un dediği gibi, "Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir!" Eğitim-İş olarak biz de öğretmenlerimizin yalnız olmadığının ve onları zan altında bırakmanın öyle kolay olmadığının dersini vermeye hazırız. Bir kez daha!
MERKEZ YÖNETİM KURULU