Eğitim-İş olarak, ülke genelindeki okul ziyaretlerimiz sonucu, birçok okulumuzda salgın tedbirlerinin yetersiz olduğu, özellikle birçok okulda temizlik personelinin bulunmadığı, ders, teneffüs ve öğlen arası sürelerinin pandemi tedbirlerine aykırı olarak salgın öncesi dönem gibi düzenlendiği tarafımızca tespit edilmiştir.
Salgının sonbahar ve kış aylarında varyantların da etkisiyle artış hızı göstereceği düşünüldüğünde, Bakanlığınız tarafından bazı tedbirlerin alınması, okullarımızın yıl boyunca açık kalması ve bulaş oranının düşmesi açısından oldukça önemlidir.
Bazı illerimizde yıkım ve güçlendirme halinde olan okulların bulunması, bu okulların başka binalarda hizmet vermesi sebebiyle binaların yetersiz kaldığı, ayrıca birçok okulumuzda sınıf mevcutlarının 40’ın üzerine çıktığı, sabah çok erken saatlerden akşam geç saatlere ders yapıldığı ve devre dönüşümlerinde halk sağlığını riske atacak derecede yoğunluk oluştuğu yine yaptığımız tespitler arasındadır.
Özellikle ders saatlerinin normal eğitim yapan okullarda 40 dakika olması ve öğrencilerin sınıflarda uzun süre kalmaları velilerde endişe yaratırken, ikili eğitim yapan okullarda 30 dakika olarak uygulanması eğitimdeki fırsat eşitliğini zedeleyecek niteliktedir.
MEB tarafından eğitim öğretimin başladığı ilk hafta yani 6-10 Eylül tarihlerinde Türkiye genelinde, yaklaşık 200 sınıfın pozitif vaka çıkan öğrenciler nedeniyle karantinaya alındığı duyurulmuştur. Bu durumda olan ve bundan sonra karantinaya alınabilecek sınıflarda EBA üzerinden uzaktan eğitimin devam edeceği bildirilmiştir. Fakat EBA’da dersler 30 dakika olarak tanımlandığından, okullarda 40 dakikalık dersler yüzünden programlarda çakışma yaşanacak, bu sınıflarda EBA üzerinden uzaktan ders işlenmesi mümkün olmayacak ve bu durumdaki öğrenciler için fırsat eşitliğine aykırı olarak bir hak kaybı daha oluşacaktır.
Bu nedenle MEB’den, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 24/08/2021 tarih ve 29970129 sayılı yazısında belirtilen hususları da göz önünde bulundurarak;
- Ders saatlerinin okul öncesi, ikili, normal eğitim ayrımı yapılmadan tüm kurumlarda 30 dakika, ders aralarının 10 dakika olacak şekilde yeniden düzenlenmesini,
- Öğlen aralarının en fazla 40 dakika olarak planlanmasını,
- İkili eğitim yapan kurumlarda devre dönüşüm süresinin 30 dakika olacak şekilde düzenlenmesini,
- Mevcutları 25 ve üstü olan kalabalık sınıflar için ek tedbirler alınmasını,
- Okullara bir an önce hizmetli ve yardımcı personel görevlendirilmesi yapılmasını talep ettik.
MERKEZ YÖNETİM KURULU