Güncel Sendika Haberleri

27 Mayıs, 2024

DOÇENTLİK BAŞVURU KRİTERLERİNE MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Bilindiği üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu'nun 15/06/2023 tarihli ve 2023.10.183 sayılı kararı ve 17/08/2023 tarihli değişiklikler ile "Doçentlik Başvuru Kriterlerinde" değişikliğe getirilmiş fakat bu gelişmeler akademik özgürlüğü kısıtlayan, tekdüzeleştiren ve belirsizliğe yol açan değişiklikler olmuştur. 

Eğitim-İş olarak gerek 15/06/2023 gerekse 17/08/2023 tarihli düzenlemelere karşı kanun yoluna başvurulmuş ve tarafımızca hukuka aykırılıkların giderilmesi yolunda gerekli adımlar atılmıştır. 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu'nun 15/06/2023 tarihli ve 2023.10.183 sayılı kararı ile "Doçentlik Başvuru Kriterlerinde" yapılan düzenleme ile doçent adaylarının doçentlik başvurusu yapabilmesi için, dönemlik programlarda 4 dönem, yıllık programlarda 2 yıl toplam da 4 yıl lisans ya da lisansüstü ders verme şartı getirilmiş, bu şartın istisnası olarak ise, doktora unvanının alınmasından sonra, yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl kadrolu öğretim elemanı olarak görev yapanların bu bölümde yer alan şartı sağlayacağı belirtilmiştir.  Bu şart 17.08.2023 tarihli düzenleme ile doçent adaylarına 4 dönem veya 2 yıl boyunca lisans ya da lisans üstü dersi vermiş olmak şartı şeklinde değiştirilmiş, doktora unvanının alınmasından sonra, yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl kadrolu öğretim elemanı olarak görev yapanların bu bölümde yer alan şartı sağlayacağına ilişkin istisnaya dair ise herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Eğitim-İş olarak söz konusu düzenlemeye karşı açmış olduğumuz yürütmenin durdurulması istemli iptal davasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulu'nun 17/08/2023 tarih ve 2023.12.218 numaralı kararının 4. maddesinin (a) bendinde “önlisans dersi vermiş olmak.” ibaresinin bulunmaması suretiyle eksik düzenlenmesi yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.  

Danıştay 8. Dairesi "...Düzenleme ile yükseköğretim kurumlarında kadrolu olarak 2 yıl görev yapan kişilerin ön lisans, lisans veya lisans üstü dersi verip vermediği ayırt etmeksizin, dava konusu düzenleme de yer alan şartı sağladığı, buna karşın yükseköğretim kurumlarında kadrolu olarak görev yapmayan kişilerin sadece lisans veya lisans üstü dersi vererek 4 dönem/2 yıl ders verme şartını sağlamak zorunda olduğu, böyle bir ayrıma  gidilmesinin  nedenlerinin davalı idarelerce ortaya konulmadığı açıktır. 
Diğer taraftan davalı idareler tarafından, uzun bir dönem boyunca uygulanan ön lisans dersi vermiş olmanın doçentlik başvurularından yeterli görülmesi uygulamasına hangi hizmet gerekleri ve kamu yararı kapsamında son verildiği de somut  bilgi ve belgelerle   savunulamamıştır."  gerekçesi ile kabulüne karar vermiştir. 

Yargılama esas yönünden devam etmekte olup Eğitim- İş olarak üyelerimizin menfaatlerini korumaya devam ediyor, Akademik özgürlüğü, objektiflik ve liyakatı engellemekte ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmekte olan tüm düzenlemelere karşı hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı bir kere daha ilan ediyoruz.