Genel Sekreterimiz Şenol Eyüboğlu, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Sendikal İlişkiler ve İşlemler Grup Başkanı Salih Altuntaş’a, norm kadro fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenlerini eritmek için yapılan alan değişikliğinin, eğitimi ve öğretmenleri olumsuz etkilediğini iletti. Eyüboğlu, alan değişikliği yapan öğretmenlere bir defaya mahsus olmak üzere önceki alanlarına dönme hakkı verilmesini istedi.
Eyüboğlu ve Genel Özlük Hukuk Sekreterimiz Ömer Arslan, Salih Altuntaş’ı makamında ziyaret etti. Altuntaş’a, alan değişikliği, norm kadro fazlası öğretmenler, Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atamaları, yönetici normları ve yardımcı hizmetlilerin sorunlarını içeren bir dosya sunan Eyüboğlu,şöyle konuştu:
“4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle norm kadro fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenlerini eritmek, özür durumu mağduriyetlerini gidermek için yapılan alan değişikliği, eğitimi ve öğretmenleri olumsuz etkilemiş ve yeni mağduriyetler yaratmıştır. Alan değişikliği yapan birçok öğretmenimizin psikolojisi bozulmuştur ve branşlarını değiştiren öğretmenlerimiz yeni alanlarına uyum sağlayamamaktan, öğrencilerine faydalı olamamaktan şikayet etmektedir. Bakanlık, yarattığı mağduriyeti bir an önce gidermelidir. Bunun için herne kadar alan değişikliği kılavuzunda, ‘alan değişikliği yapıldıktan sonra iptal edilmeyecektir’ ibaresi bulunsa da gerek eğitimin niteliği, gerekse alan değişikliği yapmış öğretmenlerin geri dönüş talepleri dikkate alınmalı ve bir defaya mahsus olmak üzere alan değişikliği yapan öğretmenlere yeniden önceki alanlarına dönmelerinin sağlanması gereklidir.”
Altuntaş, 2013 yılı Haziran ayında branş değişikliği açılacağını, fakat yoğun talep olması durumunda Bakanlığın bunu dikkate alabileceğini kaydetti.
NORM KADRO FAZLASI ÖĞRETMENLERİN ATAMALARI YILSONUNA KADAR DURDURULMALIDIR
Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreterimiz Ömer Arslan, 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle başta sınıf öğretmenleri olmak üzere binlerce öğretmenin norm kadro fazlası durumuna düştüğünü, illerde bu öğretmenlerin atamalarının yapılmakta olduğunu söyleyerek en azından bu yıla mahsus olmak üzere bu atamaların durdurularak öğretmenlerin mağdur edilmemelerini istedi.
FEN VE ANADOLU LİSELERİNE ÖĞRETMEN ATAMALARINDA HUKUKSUZLUK SÜRMEKTEDİR
Yine Fen ve Anadolu Liselerine öğretmen atamalarındaki haksız ve hukuksuz uygulamaların sendikamızın uyarısına rağmen devam ettiğini vurgulayan Arslan, ileride bu konunun yargıya taşınması durumunda yeni bir kaos yaşanacağı uyarısında bulundu.
YÖNETİCİ NORMLARININ İLİŞKİLENDİRİLMESİNDE KARMAŞA YAŞANMAKTADIR
Arslan, ortaokul ve ilkokulların birlikte eğitim gördüğü okullardaki yönetici normlarının ilişkilendirilmesinde belli bir standardın uygulanmadığını belirterek bu konunun bir mevzuat ile düzeltilerek karmaşaya son verilmesini talep etti.
DERS GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİNDEKİ SORUN GİDERİLMELİDİR
Ortaokul ve ilkokulların birlikte eğitim gördüğü okullarda ilkokul öğrencilerinin son dersten çıkış saati ile ortaokul öğrencilerinin son dersten çıkış saatleri arasındaki farklılıktan dolayı okullarımızda nöbet görevleriyle servis hizmetlerinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Arslan, Bakanlığın bukonuyla ilgili önlem alması gerektiğini söyledi. Altuntaş, bu sorunun çözümüiçin okul binalarının ayrılması gerektiğini kaydetti.
OKULLARA AYRILAN YARDIMCI HİZMETLER KADROSUNU SORDUK
Bugün okullarda 70 bin hizmetli kadrosuna ihtiyaç olduğunu, 26 bin 415 okulda ise hiç hizmetli bulunmadığını kaydeden Eyüboğlu, “22 bin 997 adet boş hizmetli kadrosunun öğretmen kadrosuna dönüştürüleceği basına yansıdı. Böyle bir çalışma var mıdır? Ayrıca hizmetli ihtiyacının karşılanması için Bakanlıkça yapılacak bir çalışma var mıdır?” diye sordu.
Altuntaş ise Bakanlığın boş hizmetli kadrolarının öğretmen kadrosuna dönüştürülmesi yönünde bir çalışmasının olmadığını belirtti ve “Okullarımızda hizmetli personel sıkıntısı var. Ancak boş kadrolara atama yapabilmemiz için Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Onay alamadığımız için hizmetli açığını piyasadan hizmet alımıyla karşılıyoruz” diye konuştu.
ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ VE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SINAVLARI
Altuntaş, “Ünvan değişikliği sınavının ne zaman yapılacağı” sorusunu ise “Unvan değişikliği için çok sayıda başvuru olacak ve sınav, hizmetiçi eğitimin ardından yapılacak. Hizmet içi eğitimi karşılayacak ödenek olmadığından sınav yapılamadı. Ama bu sınav en kısa zamanda yapılmalı. Bakanlık bu sorunu çözmek istiyor” şeklinde yanıtladı.
Eyüboğlu, şube müdürlüğü sınavına da değindi ve “2006 yılında Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde şube müdürleri sınavsız atanmış, bu atamalar Danıştay 2. Dairesinin 2009/62 esas nolu kararıyla iptal edilmiştir. Ancak bu karara rağmen halen görevde olan şube müdürleri vardır. Şube müdürlüğü sınavı ne zaman yapılacaktır?” sorusunu yöneltti. Altuntaş, Bakanlığın bu konuda çalışma yürüttüğünü ve sınavın 2013 yılında yapılacağını bildirdi.