3 Aralık Dünya Engeliler Günü, bütün dünyada engellilerin toplumsal yaşamda engelsiz, ayrımcılığa uğramadan yaşayabilmesi adına toplumsal bilincin ve duyarlılığın geliştirilmesi günüdür.
Renk, dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin ve fiziksel durumlarına bakılmaksızın toplumu oluşturan tüm bireylere eşit hak ve olanakların sağlanması, çağdaş devlet ve çağdaş toplum olmanın gereğidir.
Engellere rağmen hayatı zorlamak, güçlüklere karşı koymak, mutlu ve üretken bireyler olmak büyük çaba ve destek gerektirmektedir. Ancak engellilere yönelik ayrımcılık ülkemizin önemli sorunlarından biridir.
Mutlu ve huzurlu bir toplum yapısına ulaşılması; engelli-engelsiz tüm yurttaşların sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve sosyal haklar gibi sorunlarının çözülmesi ve onlara daha iyi yaşam koşullarının sunulması ile olanaklıdır. Ancak fiziksel yetersizlikleri nedeniyle engellilerin toplumdan dışlanması, ayrımcılığa uğraması ülkemizin önemli sorunlarından biridir.
Geçmişten günümüze görmezden gelinen, çözümlenmeyen ya da ertelenen sorunlar, gündelik yaşamda engellilerin önüne engel olarak çıkmaktadır.
Bugün ülkemizde engelliler en temel insan haklarından yararlanamamakta, plansız şehirleşmenin, ulaşımın, erişimin engellerine takılmakta, sosyal güvenceden, sağlık, bakım-rehabilitasyon, eğitim ve istihdam olanaklarından yoksun olarak yaşamak zorunda bırakılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 353 bin 610 öğrenci bin 395 özel eğitim kurumunda eğitim almıştır. Ancak hala okulla, eğitimle buluşamayan çocuklarımız bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel eğitim veren okulların sayısı yetersiz ve öğretmen açığı fazladır.
Engellileri desteklemek, ihtiyaçlarına dönük hizmet vermek, onların toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak ve ailelerine yardımcı olmak, sosyal devlet olmanın gereğidir.
Engelli vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması devletin sorumluluk alanındadır. Başta istihdam sorunu olmak üzere, engelli vatandaşlarımızın kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri için siyasi iktidar ve yerel yönetimler üzerlerine düşeni yapmalıdır. Onların toplumsal hayata tam ve eşit katılımını sağlayacak gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve yasal düzenlemelere uygun kurumsal yapılar Anayasanın “sosyal devlet” ilkesi çerçevesinde en kısa sürede oluşturulmalıdır.
Eğitim-İş, engelli vatandaşlarımızın geleceğe güvenle bakmasını ve her vatandaşın engelliler için sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesini önemsemektedir. Engelli vatandaşlarımızın istedikleri konuma gelebilmeleri, hayata tutunabilmeleri için, çalışma, eğitim, sağlık ve sosyal yaşam alanlarında, insan onuruna yakışır bir düzen sağlanması çok önemlidir.
Eğitim-İş olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engellerin kaldırılması için milat olmasını istiyor ve engelli vatandaşlarımıza rahat, huzurlu, sağlıklı günler diliyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU