Güncel Sendika Haberleri

10 Ekim, 2023

FAKİR BAYKURT 2023 ONUR ÖDÜLÜ ZAFER GENÇAYDIN VE ERDAL ÇALI’NIN

Eğitim-İş, öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünü bu yıl, Seçici Kurul eliyle, ressam Zafer Gençaydın ve ilk Eğitim-İş’in kurucularından Erdal Çalı’ya verme kararı almıştır.
Genel Eğitim Sekreterliğimiz koordinasyonunda, Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı eski Başkanı Erdal Atıcı, Genel Sekreterimiz Cengiz Sarıyer ve Genel Eğitim Sekreterimiz Suat Özkolay’dan oluşan Seçici Kurul, 2023 yılı onur ödülünün, eğitim ve sanat alanında Prof. Dr. Zafer Gençaydın’a, emek mücadelesi alanında Erdal Çalı’ya verilmesini kararlaştırdı.
 
ZAFER GENÇAYDIN KİMDİR? 
Zafer Gençaydın, Türk ressamlar arasında soyut dışavurumcu akımın önde gelen temsilcilerindendir.
1941’de Ankara’da doğdu. 1959‘da Malatya-Akçadağ İlk Öğretmen Okulu’nu, 1965’de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü’nü bitirdi. Üç yıl ilkokul, Altı yıl da resim öğretmenliği yaptı. 1971’de uzmanlık öğrenimi için gittiği Berlin Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Prof. Hans Jaenisch ve Prof. Peter Ackermann Atölyelerinde Resim öğrenimine başlayan (1972) Gençaydın, 1977 yılında “Meisterschüler” unvanı alarak mezun oldu. 
Aynı dönemde Berlin Güzel Sanatlar Yüksekokulu Görsel İletişim Bölümü’nde “ Film Yapısının Temelleri, Resim-Ses İlişkileri Seminerlerine katılan ve Schöneberg Halk Yüksekokulu’nda “Video Sanatı” ile ilgili çalışmalar yapan Sanatçı Federal Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Doğu Almanya’da Müze, Galeri ve Sanat Yapıtlarıyla İlgili Araştırma ve İnceleme Gezileri yaptı. 
1978’de Türkiye’ye dönünce Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümüne Öğretim Görevlisi olarak atandı. 1980-1981 döneminde ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde “Mimaride Renk” konusunda ders verdi. 
1983’te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu kadrosunda yer alarak 1987’de Doçent, 1994’te Profesör oldu. İki dönem Dekanlık ve bir süre Üniversiteler Arası Kurul Üyeliği yapan (1995-1999) Gençaydın, Kültür Elçisi olarak “Waimer 3’üncü Uluslararası Dünya Kültür Semineri”ne, “Türk Resmine Genel Bakış” ve “Toplum Kalkınmasında Sanatın Öncülüğü” konulu sunumlarıyla katıldı (1997). 
2002 yılında Güney Kore’de Seul ve Inchon Kültür Etkinlikleri’ne Heyet Başkanı ve sanatçı olarak bildiriyle katıldı. 2003 yılında ise Federal Almanya’ya Kültür ve Sanat Programı davetlisi olarak gitti. 2013’te Romanya Bükreş’te World Conference On Design, Arts And Education –‘İon Mincu’ Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin etkinliğine Onur Konuğu olarak katılarak “Sanat ve Sanat Eğitimine Her Zamankinden Daha Çok Gereksinimimiz Var” konulu bildiriyle açılış konuşmasını yaptı. 
Otuz sekiz kişisel sergi açan, on yedi ödül alan, yirmi beş uluslararası sergiye katılan sanatçının ülke içinde ve dışında resmi ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. Sanat ve sanat eğitimi üstüne kitap, araştırma-inceleme, makale, deneme, bildiri, eleştiri gibi yayımlanmış yazıları vardır. Sanat ve eğitim vb. konularda konferanslar veren Gençaydın, emekli olduğundan beri atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanatçı, resim sanatında kişisel bir dil geliştirmiş ve her zaman dinamik bir sürece inanmıştır. Onun için resim, kişinin el yazısı gibidir ve iç dünyasının katıksız dışavurumudur. 
Çalışmalarında insan, doğa ve toplumsal olayların dramatiği ön plana çıkar. Figüratif ve soyut öğeleri ustalıkla harmanlayan Gençaydın'ın eserlerinde renk ve biçim dengesi oldukça önemlidir. Sanatçı, Almanya'da 'Yeni Vahşiler Grubu'yla başlattığı soyut dışavurumcu resim anlayışını ısrarlı bir şekilde sürdürmüştür. Sanata ve yaşama dinamik bir bakış açısıyla yaklaşan sanatçı, her şeyin devingen ve gerilim yüklü olduğuna inanır. Gençaydın'ın eserleri, izleyicilerine kendilerini keşfetme ve dünyayı daha derinlemesine anlama fırsatı sunar. Sanatçının eserleri, Türkiye'deki birçok müzede sergilenmektedir.

ERDAL ÇALI KİMDİR? 
6 Mayıs 1943’te Savaştepe-Balıkesir’de doğdu. Savaştepe İlkokulu, Savaştepe İlköğretmen okulu (1960), Gazi Eğitim Enstitüsü (1960) Edebiyat Bölümü, TODAİE (Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü) 1971 mezunu. 
1960 yılında 17 yaşında başladığı öğretmenlik mesleğini Trabzon ve Ankara’da sürdürüp 1994 yılında emekli oldu. 
1960 yılında TODMF (Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu) üyeliği ile başladığı örgütlü olma mücadelesi 1965’te TÖS, 1971’de TÖB (Türkiye Öğretmenler Birliği-daha sonra TÖB-DER oldu) ve TÖB-DER üyelik ve kuruculuğu ile devam etti. 
1990 yılında ilk Eğitim-İş kurucuları arasında yer aldı. MYK üyeliği ve Genel Sekreterlik yaptı.
1999 yılında TİHAK (Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı) merkez yönetim kurulu üyesi oldu. 
İlkokullar için ünite dergilerinin Türkçe öğretimi bölümlerini yazma görevini üstlendi. (Adım ve İlke dergileri 1988-1989) Fen ve Matematik Dergisi, Okul Defteri dergilerinin çıkarılmasında görev aldı (1975 ve 1978-1979) Sendika dergisi ve Abece dergilerinin de yayın yönetmenliğini yaptı. 
Halen laik, bilimsel ve demokratik eğitim mücadelesine var gücüyle katkıda bulunmaya çalışıyor, gücü yettiğince…