Güncel Sendika Haberleri

20 Aralık, 2019

FAKİR BAYKURT ONUR ÖDÜLÜ ABDULLAH ÖZKUCUR VE MESUT GÜLMEZ’E VERİLDİ

Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediğimiz onur ödülünü bu yıl Prof. Dr. Mesut Gülmez ve Abdullah Özkucur aldı.

Ankara Alba Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel Sekreterimiz Ebru Sungar’ın sunuculuğunu yaptığı törende, Özkucur ve Gülmez’in hayat hikayeleri anlatıldı.

Açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Orhan Yıldırım, sözlerine “Mücadeleleriyle bugünü nasıl örmemiz gerektiğini, sorunlar büyüdüğünde ne yapmamız gerektiğini, insanları nasıl bir araya getirmemiz gerektiğini ve bir araya getirdiğimiz insanlarla nasıl güzel şeyler üretebileceğimizi, geçmişte yaşayarak deneyimleyen bunun için ciddi fedakarlıklarda bulunan siz değerli insanlarla burada bir arada bulunmak bizler için onurdur” diyerek başladı.

Yıldırım, TÖS’ün mirasını, değerini kendine ilke edinen Eğitim-İş’in, TÖS’ün unutulmaz önderi Fakir Baykurt’u gelecek kuşaklara anlatmak için onun adına her yıl onur ödülü verdiğini belirtti ve “Türkiye gibi zor bir coğrafyada özgürlük mücadelesini halkla birlikte büyüterek veren, Fakir Baykurt, Türkiye’deki aydınlanmacı hareketin başını çekmiştir. Biz Eğitim-İş olarak bugün bu mücadeleyi sizlerden aldığımız tecrübeyle birlikte, daha ileriye götürebilmek adına and içtik. Bugün, bu değerli günde Sayın Abdullah Özkucur ve Sayın Mesut Gülmez’e bu ödülü vermekten Eğitim-İş olarak onur duyuyoruz” diye konuştu.

Abdullah Özkucur yaptığı konuşmada, “Fakir Baykurt benim arkadaşımdır. Fakir Baykurt, konuştuğu zaman nereyi anlatıyorsa, dinleyenleri orada yaşatır, orada gezdirirdi” dedi. Özkucur, konuşmasını, 1942’de yazdığı ve Fakir Baykurt’un da çok sevdiği  Köy Enstitüleri şiirini okuyarak tamamladı.

Mesut Gülmez ise törende, “Ben’siz TÖS’lü Yıllardan 2019’a, ILO İşçi Delegeliği Uğruna ‘Pirus Zaferi’ Savaşımı” başlıklı bir konuşma yaptı. “1919-2019, ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı” başlıklı yeni kitabından,  kitabı yayınlayan ILO Türkiye Ofisi’nin “İşçi Delegesini Belirleme Sorunu Boyutuyla Türkiye Profili” başlıklı bölümü çıkardığını belirtti. “Bir ‘yazın insanı’ olan Fakir Baykurt adına sendikacılık alanında verilen Onur Ödülüne değer bulunmanın bir başka anlamı, onuru ve de gururu vardır” diyen Gülmez, Eğitim-İş’e ve Seçici Kurul üyelerine teşekkür ederek, kapsamlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu konuşmada, elbette TÖS’e ilişkin bütünsel ve kapsamlı bir değerlendirme yapmak değildir amacım. Bunun yapıldığı kaynaklar var; ilk sırasında da, Altunya’nın kitabı gelir...

Önce, çok kısa sürede çok az ve çok sınırlı bir okumayla TÖS konusunda yaptığım birkaç anımsatmayı paylaşacağım. Ama, kendi kaynaklarımı bile tüketemediğim için, bu anımsatmalara ve Fakir Baykurt’tan yaptığım alıntılara dayanan bazı saptama ve değerlendirmelerimi erteliyorum.

Bunlardan biri, “uluslararası hukuksal boyut”la ilgilidir örneğin. Bu da, “insan hakları boyutu” demektir aslında. İlk memur sendikası yasasına göre kurulan ilk öğretmen sendikasının, 1961 Anayasası döneminde bu konudaki yaklaşımının ilginç olacağını düşündüm...  

Ben’siz Yıllardaki TÖS”e ilişkin bazı anımsatmaların ardından, “TÖS’lü Yıllardaki Ben”den söz edeceğim.

Sonra da sözü, 2019’a, 2017-2019 yılları arasında yaşanan “ILO İşçi Delegesinin Belirlenmesi Sorunu”na getireceğim. Bu, ILO’nun Yüzüncü Yılına üç kala çıkan ve ilk kez, “Pirus Zaferi”ne / hatta Zaferlerine tanık olunan bir sorundur. “1919-2019, ILO-Türkiye İlişkilerinin Yüzyılı” başlıklı yeni kitabımda da inceledim ve eleştirel gözle değerlendirdim. Ama çıkarıldı kitaptan!.. İşçi ve memur konfederasyonları da, üç yıl boyunca kamuoyunda tartışmadı, tartıştırmadı bu sorunu. Duyuru ve basın açıklamaları yapmakla yetindiler. Bunlar da çok yetersiz ve düzensiz idi. Aziz Çelik ve Yıldırım Koç dışında, soruna değinen, yazan olmadı. Bu boşluk da, bu sorunu ayrı bir Kitap olarak ele almak zorunda bıraktı sonunda beni...

Fakir Baykurt’tan Yorumsuz Alıntılar”la bitireceğim sözlerimi. Konuşma ve yazılarından seçtiğim, kendisinin ve TÖS’ün yaklaşımını ortaya koyması yönünden önem taşıdığını düşündüğüm alıntılarla...

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Abdullah Özkucur’a ve Mesut Gülmez’e, ödüllerini Genel Başkanımız Orhan Yıldırım takdim etti. 

Seçici Kurul Üyeleri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı’ya da plaketleri sunuldu.

Ödül törenine, İlk Eğitim-İş’in Genel Başkanı Niyazi Altunya ve ilk Genel Sekreteri Erdal Çalı, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Feyzi Coşkun, Ankara 1 ve Ankara 3 No’lu Şube Başkanlarımız ve Yönetim Kurulları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Gülmez’in konuşmasının devamı ve tamamı için tıklayınız

Yeni kitabından çıkarılan bölüm için tıklayınız

Bu konuda yaptığı “Bir Açıklama” için tıklayınız.

Kitabın 9. Başlıksız tümüne şu adreslerden erişilebilir:

https://www.ilo.org/ankara/publications/WCMS_731580/lang--tr/index.htm

http://disk.org.tr/2019/12/ilo-turkiye-iliskilerinin-yuzyili-1919-2019/