Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediğimiz onur ödülünü bu yıl ilk Eğitim-İş’in Genel Başkanı Dr. Niyazi Altunya aldı.
Elektrik Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel Mali Sekreterimiz Dilek Yurdugül ve üyelerimizden Ali Taştan’ın sunuculuğunu yaptığı törende, Fakir Baykurt’un ve Niyazi Altunya’nın hayat hikayelerinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Veli Demir sözlerine “Türk edebiyatının yetiştirdiği seçkin bir değeri, emek ve demokrasi savaşımının cesur bir önderini, ulusuna, ülkesine, Cumhuriyet devrimine sahip çıkan yiğit bir yurtseverini anmak, anlatmak ve yaşatmak için buradayız” diyerek başladı. Demir, TÖS’ün mirasını, değerini kendine ilke edinen Eğitim-İş’in, TÖS’ün unutulmaz önderi Fakir Baykurt’u gelecek kuşaklara anlatmak için onun adına her yıl onur ödülü vereceğini belirtti ve şöyle konuştu:
“Neden Fakir Baykurt Onur Ödülü? Çünkü öğretmen örgütçüsü denince o aklımıza geliyor. Mücadele denince, TÖS denince, unutulmuş Anadolu köylüsü denince o aklımıza geliyor. Örnek ve önder öğretmen, yalın, abartısız Atatürk devrimcisi denince o aklımıza geliyor. Bedri Rahmi, Nazım için yazmış ama sanki Fakir’i de anlatıyor; ‘Ne bir haram yedin, ne cana kıydın. Ekmek gibi temiz, su gibi aydın’. Sendikal anlamda o bize okul, biz ona okur olmuşuz. ‘Anam, babam okuma bilmiyordu. Evimizde tek bir kitap yoktu. Ben dikenlerin arasından çıkıp geldim. Akçaköy’den geldim’ deyip sonra köylülere ışık olduğu için Fakir. Kısacası Eğitim-İş, TÖS; Eğitim-İş Fakir Baykurt’tur. Bu nedenle Fakir Baykurt Onur Ödülü’nü düzenledik.
İlk ödülümüzü de Fakir’le aynı okulda okuyan, aynı idealleri paylaşan, aynı değerler için savaşan, Akçaköy’den olmasa da Sütçüler’in Hacıahmetler Köyü’nden, onun gibi dikenlerin arasından çıkıp gelen, Fakir gibi öğretmen, Fakir gibi örgütçü, Fakir gibi yazan, Fakir gibi aydın, çok değerli Başkanımız Niyazi Altunya’nın hak ettiğini ve Niyazi Altunya’yla daha da anlamlanacağını düşündük.”
Törende, Nazım Bayata Fakir Baykurt’u, Erdal Çalı ise Niyazi Altunya’yı anlatan birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Niyazi Altunya’ya ödülünü Genel Başkanımız Veli Demir takdim etti.
Sendikamız üyesi öğretmenlerin emekleriyle Bursa Şube Eğitim sekreteri Ferat Karayel'in önderliğinde hazırlanan şiir ve müzik dinletisi, konuklar tarafından beğeniyle izlendi.
Ödül törenine, ilk Eğitim-İş’in kurucuları, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP Parti Meclisi Üyesi Faruk Demir, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Hasanoğlan Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım, Ulusal Eğitim Derneği Başkanı Nazım Mutlu, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara 1 ve Ankara 2 No’lu, Şube Başkanlarımız ve Yönetim Kurulları, Antalya, Denizli ve Isparta Şube Başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.