Güncel Sendika Haberleri

29 Ocak, 2016

GENEL BAŞKANIMIZ “UĞUR’SUZ YILLARDA ÖĞRETMEN ÖRGÜTLENMESİ”Nİ ANLATTI

Ankara 1 ve 2 No’lu Şubelerimiz, "Uğur’suz Yıllar" başlığıyla düzenlenen "Adalet ve Demokrasi Haftası" çerçevesinde “Uğur’suz Yıllarda Öğretmen Örgütlenmesi” konulu paneli gerçekleştirdi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Ankara 1 No’lu Şube Basın Yayın Sekreteri Hızır İnan’ın yönettiği panele, İlk Eğitim-İş’in Kurucu Genel Başkanı ve Onursal Genel Başkanımız Dr. Niyazi Altunya ile Genel Başkanımız Veli Demir konuşmacı olarak katıldı.

Demir, konuşmasına “Cumhuriyetin, Atatürk ilke ve devrimlerinin korkusuz savunucusu, Uğur Mumcu’yu ve bütün devrim şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” diyerek başladı. Dünyada ve Türkiye’de öğretmenlik mesleğinin tarihsel gelişimini aktaran Demir, 1908’de Encümen-i Muallimin’den başlayarak TÖDMF, TÖS ve TÖBDER’le devam eden, 17 Ekim 2005’te de Eğitim-İş’in kuruluşuna kadar geçen sürede öğretmen örgütlenmesini anlattı.

Demir, 1990’lı yıllardan 2005 yılına dek eğitim iş kolunda örgütlü bulunan sendikaların var olma niteliklerinden uzaklaştıklarına dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Bu durum eğitim iş kolunda çalışanları sendikalardan hatta sendika kelimesinden bile soğutmuştur. Gerçek anlamda sendika; anti-emperyalist temelde çalışanların mesleki, kültürel, toplumsal ve ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, mesleki gelişmeyi aralarındaki yardımlaşmayı sağlamak amacıyla kurulmuş örgütlerdir.

Eğitim-İş, örgütlü eğitim çalışanları hareketinin liderliğini geri almak ve kamu çalışanlarının sendikal direnişini, girdiği krizden çıkarmak amacıyla, Atatürk'ün liderliğinde kurulan ve kurumsallaştırılan, cumhuriyetimizin aydınlanma devrimleri ile evrensel değerleri aynı potada eriten bir bakış açısıyla 17 Ekim 2005’te yeniden tarih sahnesine çıkmıştır. Ayrıca 2005’ten bu yana yaşanan sorunlar ve Eğitim-İş’in bu alanlara müdahalesi Eğitim-İş’in ne kadar gerekli ve zorunlu olduğunu da göstermiştir.”