Güncel Sendika Haberleri

01 Ağustos, 2016

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA SÜRECİ BELİRSİZİĞE SÜRÜKLENEMEZ

31.07.2016 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 669 sayılı OHAL kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinde; “15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatında öngörülen soruşturma açma süreleri olağanüstü hal süresince uygulanmaz.” denilmiştir.

Memurların görevden uzaklaştırılması yetkisinin kötüye kullanılmasını engellemek üzere güvence olarak öngörülen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 139. maddesinde ise; Görevinden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturmaya başlanması şarttır. Memuru görevden uzaklaştırdıktan sonra memur hakkında derhal soruşturmaya başlamayan, keyfi olarak veya garaz veya kini dolayısıyla bu tasarrufu yaptığı, yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan amirler, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.” düzenlemesi yer almıştır. Söze konu amir hükme göre görevden uzaklaştırılan memur hakkında 10 iş günü içerisinde soruşturmaya başlanması zorunludur. Kanunda ayrıca bunu yerine getirmeyen amirler hakkında da cezai yaptırım öngörülmüştür.

İdare, görevden uzaklaştırdığı memur hakkında Kanunda öngörülen bu süre içinde soruşturma sürecini başlatmalı, somut iddia ve gerekçesini ortaya koymalı, memura savunma imkânını sunmalı ve nihayetinde yargısal denetime elverişli bir idari işlemi tesis etmelidir.  Kanunda idareye tedbir amaçlı uygulanmak üzere tanınan görevden uzaklaştırma yetkisinin sınırı aynı Kanunla da çizilmiş durumdadır. Bu yasal sürelerin KHK ile bertaraf edilmesi, anılan yetkinin amacını aşan bir uygulama olacak ve tedbir amaçlı verilen bir yetkiyi cezalandırma aracına dönüştürecektir.

Paralel terör örgütü- FETÖ- mensuplarının, somut delilleriyle birlikte tespit edildiği ilgili kurumlarca her fırsatta dile getirilmektedir. Madem bu halde bir an evvel yasal süreçlerin işletilerek gereğinin neden yapılmadığı sorusu da akla gelmektedir. Diğer yandan sürecin bu şekilde uzatılıp belirsizliğe sürüklenmesi, bu örgütle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen görevden uzaklaştırılan bir kısım kamu görevlilerinin de geciktirilmeksizin sonuçlandırılacak soruşturmalardan sonra görevlerine döneceği yönde yapılan açıklamalar ve verilen güvenceler ile çelişen bir yaklaşım olacaktır.

Bu haliyle süreci belirsizliğe sürükleyebilecek bu hüküm yanlıştır ve bir an evvel düzeltilmelidir.

Mücadelenin meşruiyetini hukuken yitirmemesi adına Kanunda öngörülen soruşturma süreçlerinin başlatılarak FETÖ üyelerinin temizlenmesine yönelik adımların atılması, bunun yanında FETÖ terör örgütü ile hiçbir ilişkisi olmayan sadece iktidara muhalif olması ya da yerel yöneticilerin husumeti nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılan masum kimselerin de bir an evvel görevlerine döndürülmeleri gerekmektedir.

Eğitim-İş olarak, OHAL ilanını vatandaşlarına karşı değil, devlete karşı ilan ettiğini söyleyen, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmeyeceğini garanti eden siyasal iktidarın, buna aykırı olacak; vatandaşlarının memuriyet güvencesini, hukuki güvenlik hakkını, adil yargılanma hakkını ihlal edecek, muhalif tüm unsurları susturacak uygulamalarına karşı duracağımızı hatırlatmak istiyoruz.

          MERKEZ YÖNETİM KURULU