Kurtuluş Savaşı mücadelesinden sonra 1923’te Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş ve gelişiminde eşine az rastlanan toplumsal bir dönüşüm sürecinin önemli mimarlarından birisi de Hasan Ali Yücel'dir. Türkiye Cumhuriyetini kuranların tek amacı bağımsızlıktır. Yüce önder Atatürk’ün belirlediği vizyonu ise ülkenin uygarlık düzeyini, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne taşımaktır.
Hasan Ali Yücel de bu büyük savaştan yorgun, fakir, fakat zafer ve gururla çıkan ülke halkının bilgi ve düşünce düzeyini artırmayı amaç edinen, Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli Milli Eğitim bakanlarından biridir. Milli Eğitim Bakanlığı dönemlerinde ve eğitimle ilgili yaptığı tüm çalışmalarda aklın ve bilimin ışığında tam bağımsız bir eğitim politikası ve yetişmiş insan gücü adına onlarca projeye imza atmıştır. Çeşitli eserlerin Türkçeleştirilmesi ya da Türkçeye çevrilmesi gibi çalışmalarla çağdaş dünya edebiyatının klasiklerini bize kazandırmıştır. Ancak projelerinin en büyüğü “Köy Enstitüleri”dir. İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte gerçekleştirilen bu proje yüz akımız olmuştur. Hızla hayata geçirilmiş bu projeyle Hasanoğlan’dan, Beşikdüzü’ne, Lâdik’ten İvriz’e kadar yurdun çeşitli bölgelerinde toplam yirmi bir Köy Enstitüsü açılmış, yapılan bu eğitim devrimi Cumhuriyetin ve çağın en önemli eğitim atılımı olarak tarihe geçmiştir.
Ne yazık ki bu atılım, sığ kafalı siyasilerin çıkarları ve kısır düşünce yapılarının bir sonucu olarak kasten engellenmiş, bilimin ışığını yakalamakta gecikilmiştir.
Cumhuriyet kazanımlarını sürdürecek gençliğin ve yöneticilerin, böyle devlet adamlarına ve bilimin aydınlatıcı gücüne, şu anda da o günlerdeki kadar gereksinimi olduğuna inanıyoruz.
Halkını çocuklarına feda eden değil, gerekirse çocuklarını halkına feda eden yöneticilere olan özlemimizle…
Hasan Ali YÜCEL’ i ölümünün 56. yılında, rahmetle ve minnetle anıyoruz. Işıklar içinde yatsın.
Merkez Yönetim Kurulu