Yüksek Öğretim Kurulu her yıl, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun, “Cari Hizmet Maliyetinin Hesaplanması, Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri” başlıklı 46. maddesinin a bendi gereğince, yükseköğretim kurumlarında öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetini hesaplamaktadır.
Kanuni düzenleme, yükseköğretim öğrencilerinden her bir dönem için birinci öğretimde öğrenci katkı payı, ikinci öğretim ve uzaktan öğretimde ise öğrenim ücreti adı altıda katılım payı alınacağı hususunu hüküm altına almıştır. Devlet tarafından karşılanacak kısım ile birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim öğrencileri tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri, öğrenci başına düşen cari hizmet maliyetleri göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Cari hizmet maliyetinin öğrenciler tarafından karşılanacak kısmı dışında kalan miktarı ise Devlet tarafından karşılanmaktadır.
2547 sayılı kanunun 46. maddesinin b bendine göre ise birinci öğretim, ikinci öğretim, açık ve uzaktan öğretim için YÖK tarafından hesaplanan cari hizmet maliyetinin devletçe karşılanacak kısmı ile öğrenciler tarafından karşılanacak katkı payları ve öğrenim ücretleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasların, her yıl Haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu’nun görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinden muaf tutulacaklar ile yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak asgari öğrenim ücretlerinin tutarı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir. Bakanlar Kurulu’nun, kanunun 46/b hükmüne göre 2012-2013 yılı için, 2012/3584 karar sayısı ile yaptığı tespit 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları Ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar’ın, Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri ile İlgili Esaslar üst başlıklı ve Genel Esaslar alt başlıklı 2. maddesi aynen; “(1) 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır.” şeklindedir.
Sözkonusu Bakanlar Kurulu kararı ile “birinci öğretim” ve “açık öğretim” öğrencilerinden katkı payı alınmamasına karar verilirken, hiçbir somut ve objektif kriter ortaya koymaksızın “ikinci öğretim” öğrencileri ödeme muafiyeti dışında bırakılmıştır. AKP Hükümeti, hakkaniyete aykırı düzenleme ile birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden katkı payı alınması uygulamasına son verirken, ikinci öğretim öğrencilerini ödeme muafiyeti dışında bırakmıştır. Oysa 2547 sayılı kanunun tanımlar kısmı incelendiğinde de tespit edileceği üzere, ikinci öğretim devlet üniversitelerinde verilen ve nitelik itibariyle birinci öğretimde verilen eğitimle birebir örtüşmektedir. Birinci öğretim gibi örgün eğitim sistemi olan ikinci öğretime özgü tek fark, derslerin farklı sınıflarda ve birinci öğretim dersleriyle çakışmayacak şekilde düzenlenmiş olmasıdır. İkinci öğretim de, -özel eğitim kurumlarından farklı olarak- aynen birinci öğretim gibi devlet eliyle yürütülen kamusal bir faaliyettir. Birinci öğretim öğrencilerinin devlete ödemesi öngörülen bedeli hazineden karşılayan kamu otoritesinin, ikinci öğretim öğrencileri için tespit edilen bedeli öğrencilerin ve ailelerin karşılamasına yönelik gerekçesiz tasarrufu kabul edilemez.
Düzenleme, birçok ulusal ve uluslar arası düzenlemeye aykırılık teşkil etmektedir. Devletin özünde karşılıksız olarak sunmak zorunda olduğu aynı nitelikli eğitim kamu hizmetini bir grup öğrenciye ayrımcılık yapmak suretiyle parayla satması kabul edilemez. Düzenleme ile birinci öğretim öğrencileri ile birebir aynı kamu hizmetini alan ikinci öğretim öğrencileri, Anayasa’nın 10.maddesine aykırı olarak ayrımcılığa maruz bırakılmışlardır. AKP Hükümeti’nin takdir yetkisini kötüye kullanarak bir kısım yüksek öğretim öğrencisi aleyhine yaptığı ayrımcılığın bertarafı için Danıştay'a dava açtık.
MERKEZ YÖNETİM KURULU