Birkaç gündür sendikamız genel merkezine Gaziantep’te yaşanan kaygı verici bir gelişmeyle ilgili ihbarlar yapılmaktadır. Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü’nün, ilköğretim okulu yöneticileri ile görüşmeler yaparak ilköğretim okullarına türbanlı öğrencilerin alınması yönünde baskı yaptığı iddia edilmektedir. İddialar arasında, söz konusu baskılar nedeniyle bazı ilköğretim okulu yöneticilerinin suça ortak olmamak amacıyla istifa noktasına geldiği bilgisi de yer almaktadır. Eğitim-öğretime başlanılan 19 Eylül 2011 tarihinden bu yana 9 okulda bir grup velinin okulda kızlarının türbanla eğitim alması için girişim yaptığı, valililiğin hukuk dışı girişime izin verilmemesi yönünde okul yönetimlerini uyardığı, valilik talimatını uygulayan okul yöneticilerinin okul giriş-çıkışlarında yollarının kesilerek taciz edildikleri; telefon ve elektronik posta yoluyla tehdit edildikleri, yaşananların tutanaklarla kayıt altına alındığı öne sürülmektedir. Son olarak birkaç gün önce Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü’nün 8 (sekiz) okul müdürünü makamına çağırarak öğrencilerin aynı tarihten itibaren okullara türbanlı olarak alınması talimatını verdiği ve bugün itibariyle; Pakize Kemal Öğücü İ.Ö.O; Gazikent İmkb İ.Ö.O, 24 Kasım İ.Ö.O, Mehmet Erdemoğlu İ.Ö.O, Malazgirt İ.Ö.O, Samiye Teymur Emine Ulusoy İ.Ö.O’nda kız öğrencilerin türbanlarıyla derslere alındıkları öğrenilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik bir hukuk düzenine sahiptir. Bu çerçevede, mevcut hukuk düzenimize göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında kız ve erkek öğrencilerin mevzuata aykırı kılık ve kıyafetle alınmaları idari ve cezai açıdan suç teşkil etmektedir. Ancak bugünlerde yaşandığı öne sürülen bu olay, idari ve cezai suç olmanın ötesinde bir anlam taşımaktadır. İl Milli Eğitim Müdürü, neye dayanarak kız öğrencilerin türbanlarıyla derslere alınması yönünde talimat vermiştir? Bu öğrencilerin türbanla derslere alınmasına kadar yaşanan süreçte, neden okul idarecilerinin ve öğretmenlerin taciz ve tehdit edilmelerine göz yumulmuştur? Böylelikle bugün kızlarını derse türbanla sokan velilerin, yarın karma eğitim karşıtı tutum sergilemelerinin ve çocuklarının derslerine de yalnızca bayan öğretmenlerin girmesini talep etmelerinin önü de açılmış olmaktadır.
Her şey bir yana, henüz gelişim çağında bulunan öğrencilerin yararlandığı ilk ve orta eğitimin kendine özgü niteliği gereği söz konusu eğitim kurumlarında yer alan simgesel yasaklar laiklik ilkesinin etki alanını dahi aşacak etkiye sahiptir. Örneğin ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına sadece dini inanç türlerine ait simgeler değil, yasal dahi olsa ideolojik tercihleri ortaya koyan simgeler de sokulamaz.
2010-2011 eğitim-öğretim yılının açılışından hemen sonra ilköğretim kurumlarında türbanlı eğitim alma girişimleri denenmiş, ortaya çıkan endişe verici görüntü kamuoyunda büyük infiale neden olmuştu. Hatırlanacağı üzere bu gelişmeler hükümet kanadı tarafından “derin bir provokasyon” olarak tanımlanarak, sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağı yönünde yapılan açıklamalarla kamuoyunun tepkisi hafifletilmişti. İlköğretim öğrencileri üzerinden yapılan bu din istismarı, toplumun alışık olduğu benzer din istismarlarına benzememektedir. Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkma amacına yönelik bu tür girişimlerin kamu görevlileri tarafından korunması ya da desteklenmesi, ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyecektir. Kamu görevlilerinin bu tür girişimlere göz yummaları, toplumsal barışı ortadan kaldıracak ve milli eğitimin temel ilke ve amaçlarıyla çatışacaktır.
Milli Eğitim Müdürü’nün, Gaziantep’te bulunan ilköğretim okulu yöneticilerine türbanlı öğrencilerin okullara alınması için baskı yapıp yapmadığının ve aynı şekilde kız öğrencilerin söz konusu okullara türbanlarıyla alınıp alınmadıkları konusunda bir an önce açıklama yapması gerekmektedir. Bu tür bir girişimin doğrulanması halinde ise ilgili milli eğitim müdürü hakkında acilen idari ve cezai işlem başlatılmalıdır.
Veli DEMİR
Genel Başkan