Güncel Sendika Haberleri

27 Haziran, 2016

İSMAİL HAKKI TONGUÇ’U ÖLÜMÜNÜN 56. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANDIK

Köy Enstitüleri’nin kuramcısı, kurucusu ve yöneticisi İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 56. Yılında mezarı başında andık.

Anma törenine Genel Başkanımız Veli Demir, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu, İlk Eğitim İş’in Kurucu Genel Başkanı Niyazi Altunya, Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Sinan Kavak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Ahmet Güngör, Tonguç Vakfı yöneticileri, YKKED Başkanı Kemal Kocabaş ve yöneticileri, ÇYDD Ankara Şube Başkanı Ayfer Yüksel, Ulusal  Eğitim Derneği Başkanı Nazım Mutlu   ve onlarca seveni katıldı. Katılımcılar daha sonra, Hasan Ali Yücel, Mustafa Necati ve Cumhuriyetin diğer bakan ve bürokratlarının mezarlarını ziyaret ettiler.

Demir anma töreninde  yaptığı konuşmada; Tonguç’un, cumhuriyet devrimlerinin yerleşmesi için ulusal eğitimin gerçekleşmesi gerektiğini bildiğini ifade eden Demir, bu nedenle O’nun çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin yaygınlaşmasını hedeflediğini kaydetti. Demir, şöyle konuştu:

 “1940 yılında Köy Enstitüleri kurularak yoksul ama zeki köy çocuklarının eğitimi sağlanmış, Atatürk ilkelerinin ve Cumhuriyet devrimlerinin aydınlığı bütün Anadolu’ya ulaştırılmıştır. Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati ile başlayan eğitim devrimi, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un İlköğretim Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde doruğa çıkmıştır. Cumhuriyet’in devrimci ve ileri görüşlü eğitimcilerinden Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç, Cumhuriyet ve Devrim değerlerini eğitim yoluyla halka ulaştıracak olan Köy Enstitüleri projesini hayata geçirirken, bir sürü insan onlara inanmıştı. Döneminin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine öncülük eden ve bir aydınlanma çağı başlatan bu süreç, çağdaş eğitim sistemine karşıt bir modeli devreye sokmaya çalışan karşı devrimcilerle bölünmüştü.

Bugün eğitimde gelinen gerici kalkışmaya karşı rehberimiz devrimci eğitimcilerdir. Gericileşmeye ve gericilerin eğitimcilere dayattığı çağ dışı düşüncelerle dopdolu yayınlara karşı aydınlanma ışığını yakan yayan büyük devrimcilerin yolundan yürümekten asla vazgeçmeyeceğiz”