Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nün "Mali ve Sosyal Haklar” konulu, 04/07/2022 tarih ve 1342135 sayılı, Sıra No: 9 sayılı Genelgesi ile kamu emekçilerinin Temmuz 2022 tarihinden itibaren uygulanacak zam oranının %41,69 olacağı ilan edilmiştir.
İktidar-TÜİK- “Sarı Sendika” üçlüsü eliyle kamu emekçisinin cebine uzanan elleri daha önce de ifşa etmiş, alanlarda ve işyerlerimizde bu senaryoya karşı duruşumuzu yıl boyunca da ortaya koymuştuk.
Nerden tutulsa elde kalan akıllara zarar hesaplarla yine bir şekilde kamu emekçisi ve emeklisinin alın terine göz dikilmiş, emeğine ekmeğine el uzatılmıştır.
Bu hırsızlık iki kademeli olarak yapılmıştır:
- Önce iktidarın arpalığına dönen, hikmetinden ve rakamlarından sual olunmayan, sendika olarak defalarca protesto ettiğimiz TÜİK, yüksek enflasyon oranlarını düşük göstererek, o oranların yansıtılacağı zamlarımızı küçültmüştür.
- Sonrasında ise 6.Dönem Toplu Sözleşmesi’nde “enflasyon farkı ödemesi” adı altında yapılan şark kurnazlığı bugünkü zamlarımıza yansıtılmıştır. Yüzde 47’den fazla olması gereken zam oranı, bu kurnaz taktikle yüzde 41.7’ye düşürülmüştür. Taraflar açısından bağlayıcı olan Toplu Sözleşme uygulanmamış, mağduriyet büyütülmüştür. Maaşı 10 bin lira olan bir kamu emekçisi ayda 500 TL’yi aşkın bir zarara uğratılmıştır. Oysa kamu emekçisinin refah payının, iyileştirilmesinin geri alınması hukuken mümkün değildir. Genelge ile toplu sözleşmeyi değiştirmek Anayasa’ya aykırıdır. Çalışanların kazanılmış haklarını hiçe sayan, geriye götüren düzenlemeler yapmanın yasal bir kılıfı yoktur.
Emeği en yüce değer olarak kabul eden Eğitim-İş olarak biz bu hesap oyunlarına seyirci kalmayacağımızı belirtmiş ve yargı yoluna gideceğimizi duyurmuştuk.
Kamu emekçisi ve emeklisinin, uğradığı bu hak kayıplarının önüne geçilmesi için zam oranlarını belirleyen Genelge’ye karşı sendikamızca dava açılmıştır.
MERKEZ YÖNETİM KURULU