Güncel Sendika Haberleri

27 Nisan, 2011

KEY MAĞDURLARI İÇİN ÖNEMLİ HUKUKİ BİLGİLENDİRME

 

Bilindiği üzere Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketinin 5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ve 7 Ocak 2010 Tarihli Ve 27455 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Hükümlerine Göre Tespit Edilen Hak Sahipleri Listesi 28 Şubat tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni listenin yayımlanmasına rağmen mağduriyetleri bertaraf edilmeyen binlerce kişi, çeşitli basın yayın kuruluşlarında yayımlanan eksik bilgiye dayalı haberler nedeniyle izleyecekleri yol konusunda endişeye sevkedilmişlerdir. 28 Şubat tarihli listenin yayımlanan son liste olduğunun kabulü halinde konuyla ilgili mağduriyet tiplerine göre olasılıklı öneriler aşağıda yer almaktadır .

1. Bugüne kadar mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla idareye hiç başvurmayanların durumu : 
Mağdurlar kural olarak 5018 sayılı yasanın 34. maddesinin 3. fıkrası hükmü uyarınca 5 yıl içinde idari başvuru yaparak başvurularına verilen açık ya da zımni red kararlarını 60 gün içinde dava konusu yapabilirler. 5018 sayılı yasa uygulamasında dikkat edilmesi gereken husus, alacağın idare nezdinde bilgi ve belgeyle sabit olmadığı, kesintinin hiçbir şekilde yapılmadığı iddiasının ortaya atılması halinde ortaya çıkması muhtemel sıkıntıdır. Bu tür bir iddianın Mahkeme tarafından ciddiye alınması halinde 5018 sayılı yasanın bahsi geçen hükmü uygulama alanı bulamayacağını ifade etmek zorunludur.

Bugüne kadar mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olarak idareye hiçbir başvuru yapmayan hak sahiplerinden herhangi bir hukuki risk almamak isteyenlerin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca 28 Şubat 2011 tarihinden itibaren 1 yıl içinde idareye başvuru yaparak alacakları yanıtı dava konusu yapmalarında hiçbir hukuki sakınca yoktur. Davanın açılmasını takip eden dönemde, dava devam ederken yeni listelerde mağduriyeti giderilenlerin davaları konusuz kalacaktır. Bu durumda davanın konusuz kalmasında mağdurların kusurunun bulunmaması nedeniyle dava masrafları idarenin üzerinde bırakılacağı için herhangi bir mali yükle karşı karşıya kalınmayacağı kanısındayız.

2. Daha Önce İdari Başvuru Yapmalarına Rağmen Süresi İçinde Dava Açmayanların Durumu :
Hak ettikleri KEY ödemesini alamayan ya da eksik alan mağdurlardan süresi içinde dava açmayanlar 28 Şubat 2011 tarihli listenin yayımlanan son liste olduğunun kabulü halinde  29 Nisan 2011 tarihine kadar idareye başvurarak, aldıkları olumsuz yanıtı 60 işgünü içerisinde dava konusu yapabilmeleri mümkündür. Zira bu durumda olanlar için yayımlanan her listenin idari başvuru süresini yeniden başlatacağı kanısındayız. Bu durumdaki mağdurların 29 Nisan 2011 tarihine kadar idareye başvuru yapmaları ve aldıkları olumsuz yanıtı dava konusu yapmaları yararlı olacaktır. Dava açılmasını takiben mağduriyetin giderilmesi halinde ortaya çıkacak hukuki durumla ilgili yukarıda yaptığımız açıklamalar burada da geçerlidir.

Yukarıdaki açıklamalar, 28 Şubat 201 tarihli listenin son liste olduğunun kabulü halinde geçerli olan açıklamalardır. Yayımlanması muhtemel yeni listeler yukarıdaki süreci her defasında yeniden başlatacaktır.

Son olarak ifade edelim ki, yukarıda ifade ettiğimiz yorumları esnetebilmek ve teorik açıdan süreler açısından daha iyimser bir tablo ortaya koymak mümkündür. Yargısal uygulamalarda birçok mahkemenin zorlama hukuki yorumlarla süreci uzatacak kararlara imza atarak yeni mağduriyetler yarattığına sık sık rastlanması nedeniyle mağdurların hukuki risk almaksızın hareket etmeleri yararlı olacaktır.

Key başvuru dilekçesini indirmek için tıklayınız.