Güncel Sendika Haberleri

25 Kasım, 2013

KONYA ŞUBEMİZDEN “CUMHURİYET VE DEMOKRASİ” KONFERANSI

Konya Şubemizin düzenlediği ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı Cumhuriyet ve Demokrasi konulu konferans yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Konferansa, Genel Başkanımız Veli Demir, Konfederasyonumuz  Birleşik Kamu-İş Genel Örgütlenme  Sekreteri Hasan Kütük,  siyasi partilerin il başkanları ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri katıldı.

Konferansta konuşan Feyzioğlu Türkiye'nin bölünme sürecine doğru gittiğini belirterek şunları söyledi:

“Ülkemiz içinde bulunduğu dönemde hassas ve kırılgan iki fay hattındadır. Bunlar etnik ve mezhep ayrımcılığıdır. Mezhep ayrımcılığı körüklendiğinde çatışmanın nereye varacağım ve nelere sebep olabileceğini, buna sebep olanlar bile bilemez. Bunun karşısında çözüm Atatürk'ün Çağdaş ve Laiklik anlayışıdır. Eşit yurttaşlıktır. Laikliğe karşı duranlar bilsinler ki, laiklik kaldırıldığında iç savaş çıkar. Yaşanacak bir vatan olmaz. Etnik ayrımcılık körüklenirse yurttaşlık bir tarafa bırakılır, ırkçı milliyetçilik tırmandırılır. İnsanımızın ihtiyacı eşit yurttaşlığın tanınması ve buna göre muamele görmesidir. Bu ülke bölünmeyecektir. Çünkü nereye giderseniz gidin insanlara insan gibi davranıldığında ve size inandığında yüreğini açıyor. Halkımızın problemini çözmek için tek yol Atatürk'ün yoludur. Çünkü ne yaparlarsa yapsınlar bizi bölemeyeceklerdir. Çünkü biz Türk milletiyiz. Bölünmenin karşısında kucaklaşacağız.”

Genel Başkanımız Veli Demir konuşmasında, dershanelerin kapatılması konusuna değindi ve öncelikle dershanelere ihtiyaç kalmayacak şekilde eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Demir, “Siyasi iktidar, cemaatle olan savaşını dershaneler üzerinden sürdürmek istiyor. Sınav odaklı eğitim sisteminden vazgeçildiğinde dershaneler de kendiliğinden ortadan kalkacaktır” dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un karma eğitimin yanlışlığına ilişkin sözlerini de hatırlatan Demir, siyasi iktidarın karma eğitime son verme amacının ilk işaretlerini 4+4+4 yasasıyla birlikte verdiğini kaydetti. Demir, şöyle konuştu:

“Osmanlı’nın son döneminde 1921 yılında Darülfünun’la birlikte yüksek öğretimde karma eğitime geçildi. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1927’de Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin öncülüğünde karma eğitimin yaygınlaşması çalışmaları yapıldı. 1930’daki Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişleri Kurultayı’nda karma eğitim bir kural olarak benimsendi.

Karma eğitim dünya çapında 200 yıldır uygulanmaktadır. Karma eğitime karşı çıkanlar başarıyı düşürdüğü gerekçesini ileri sürerken, eğitimde en başarılı ülkelerden biri olan Finlandiya’da da karma eğitimin uygulandığını görüyoruz.  Karma eğitimde dünya ülkelerine bakıldığında en başarılı ülkeler Finlandiya, Singapur, Japonya şeklinde sıralanırken, karma eğitim olmayan ülkeler Fas,Tunus, Katar, İran olarak sıralanmaktadır.Bu ülkeleri karşılaştırdığımızda da gelinen noktalar açık olarak görülmektedir.

Akılcı ve bilimsel düşünen, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği gelişmiş, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştirmek; Türk Milli Eğitimi’nin temel amaçları arasında yer almaktadır.  Ancak AKP iktidarının hedefi öğrencileri cemaatlerin ve tarikatların kucağına iterek çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemini ortadan kaldırmaktır.

Eğitim-İş, öğretim birliğine son vererek, medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak, ülkemizi ortaçağ karanlığına teslim etmek isteyen siyasi iktidara karşı mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.”

Konya Şube Başkam Şükrü Balun ise “İktidar eli ile eğitim sistemimiz bilimsel ve çağdaş temellerinden uzaklaştırılarak merak etmemeyi, eleştirmemeyi, sorgulamamayı öğreten bir mekanizmaya dönüşmüş durumdadır. Daha da önemlisi ve dikkat çekici olanı ise; bugün eğitim sisteminin temel referans noktaları akıldan, bilimden ve çağdaşlıktan uzaklaşmıştır. Her gün farklı somut örneklerini gördüğümüz ortaçağ karanlığı Milli Eğitimin her bir yerine çökmüş vaziyettedir” diye konuştu.

Konferansın ardından, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yemek verildi. Yemeğe, Genel Başkanımız Veli Demir, Genel Sekreterimiz Şenol Eyüboğlu, Genel Mali Sekreterimiz Dilek Yurdugül, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Osman Kandemir, Genel Özlük ve Hukuk Sekreterimiz Ömer Arslan, Konfederasyonumuz  Birleşik Kamu-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük,  çok sayıda Eğitim-İş üyesi, siyasi partilerin il başkanları ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri katıldı.