Güncel Sendika Haberleri

18 Nisan, 2016

KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN 76. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK

Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, Köy Enstitülü öğretmenlerin de katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik.

Zafer Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan etkinlik, Köy Enstitülü öğretmenlerin de katıldığı kahvaltılı toplantı ile devam etti.

Gür Kent Otel’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının sunumunu Genel Basın Yayın ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Dilek Yurdugül yaptı.

Toplantıya Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerin yanı sıra, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük ve MYK Üyeleri, İlk Eğitim-İş’in kurucu Genel Başkanı Niyazi Altunya, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, TÖS Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Eski Senatörü Ekrem Kabay, yazar Mahmut Makal ve eşi Naciye Makal, Ankara 1 ve 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Genel Başkanımız Veli Demir açılış konuşmasında, Köy Enstitüleri’nin ülkenin bugüne kadar görmüş olduğu en çağdaş, en özgün kurumlar olduğunu vurguladı ve “1946’da Köy Enstitüleri’nin içi boşaltıldı, 1954’te de bitirildi. Köy Enstitüleri gibi bize ait ilk özgün kuruluşun kapatılması karşı devrimin bize yaşattığı ilk yenilgidir. Eğer Köy Enstitüleri 1954’te kapatılmasaydı bugün yaşamış olduğumuz etnik, siyasal ne kadar sorun varsa yaşanmayacaktı” dedi. Demir, Eğitim-İş olarak ne pahasına olursa olsun Mustafa Kemal'in ışığını sonsuza dek yaşatmaya ant içtiklerini söyledi.

Hasan Kütük ise, “Köy Enstitüleri kapatılmasaydı bugün ülkenin yoksul çocuklan ölmeyecekti, gençler de işsiz kalmayacaktı. Enstitüler kapatılmasaydı Davutoğlu başbakan, Tayyip Erdoğan da cumhurbaşkanı olamayacaktı” diye konuştu.  

Köy Enstitülü öğretmenlerden Naciye Makal da okula gitmek istediğinde ilk önce babasının işi yokuşa sürdüğünü ama öğretmenin ısrarıyla okula gittiğini ve o dönemde başta ulaşım olmak üzere yaşadığı zorlukları anlattı.

Köy Enstitülü Öğretmen, Yazar Mahmut Makal, emperyalizmin Türkiye’nin ilerlemesini istemediğini belirterek “Türkiye’nin bu hale gelmesi emperyalizmin oyunlarıyla sağlanmıştır. 2. Dünya Savaşına İsmet Paşa sayesinde Türkiye girmedi. Keşke 2. Dünya Savaşı hiç olmasaydı da bağımsızlığımızı koruyabilseydik. 2. Dünya Savaşı sonrasında Batı’nın kucağına düşüldü. Ayaktayız ama endişeliyiz. Köy Enstitülülerin çocukları Köy Enstitüsü ruhunu yaşatıyor, bu da ümidimizi artırıyor" ifadelerini kullandı.

Köy Enstitülü öğretmenlerin anılarını paylaştığı toplantıda, Genel Başkanımız Veli Demir ve Ekrem Kabay, Köy Enstitülerinin ilk mezunlarından olan ancak rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamayan Ayşe Baysal’ın plaketini Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Tane Özek’e verdi.

Kahvaltı sonrası Türk-İş salonunda Köy Enstitüsü resim sergisinin açılışı yapıldı. Sergide, Hasanoğlan Köy Enstitüsüne ilk kaydolan öğrenci ile orijinal Köy Enstitüsü diplomasının da yer aldığı o dönemin eğitim hayatını anlatan çok sayıda resim Ankaralılarla buluşturuldu. Ardından da dönemin Milli Eğitim Bakanları Mustafa Necati, Reşit Galip, Hasan Ali Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç, Cebeci Mezarlığı’nda mezarları başında anıldı.