Özelleştirmelere, AKP’nin yağma ve talan düzenine, iş cinayetlerine, taşeronlaştırma ve esnek çalışmaya, ırkçı, gerici, bölücü eğitim sistemine karşı “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı” yürüyüşümüzü Yatağan’dan başlattık.
Demokratik kitle örgütleri ile siyasi partilerin destek verdiği yürüyüşte, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Kurtuluş Yok Tek Başına”, “Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz”, “Cumhuriyet Değil AKP Yıkılacak”, “Susma Haykır AKP’ye Hayır” sloganları atıldı.
Genel Başkanımız Veli Demir, Madenci Heykeli Meydanı’nda basın açıklaması yaptı ve özelleştirmelerin vatana ihanet olduğunu söyleyerek Eğitim-İş’in özelleştirmelere karşı olduğunu belirtti. Eğitim emekçilerinin, işçi sınıfının bir parçası olduğunu vurgulayan Demir, siyasal iktidarın halk ve emek düşmanı politikalarını teşhir etmek için Eğitim-İş’in 4 gün süren yürüyüşü başlattığını, yürüyüşün 20 Aralık’ta bütçe görüşmelerinden önce Ankara’da geniş katılımlı kitlesel basın açıklamasıyla son bulacağını belirtti. Bütçe görüşmelerini gerçekleştiren TBMM üyelerine de mesaj gönderen Demir, soyguna ve talana bütçe değil, halka ve eğitime bütçe istediklerini belirtti.
Son günlerde yapılan operasyonlarla gündemin değiştirilmeye çalışıldığını ifade eden Demir, kamu emekçilerinin günü geldiğinde ilgili kişilerden hesabını soracağını kaydetti.
Yürüyüşün Yatağan’dan başlama sebebine değinen Demir, 1985 yılından bu yana 62 milyar dolar, 2002 yılından bu yana ise 52 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını belirterek, "Bu özelleştirmelere dur demek ve Türkiye’de kamuoyu yaratmak için Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, 447 gün boyunca bir direniş sergiledi" dedi.
Yatağan Termik Santrali ve kömür işletmelerinin özelleştirilmemesi için yapılan eylemlerin, 1989 yılındaki bahar eylemleri ve 2009 yılındaki TEKEL eylemlerinden sonra Türkiye'deki en nitelikli ve dirençli eylemlerden biri olduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu:
"Günde 5 işçi, iş kazaları adı altında iş cinayetlerine kurban gidiyor. Bunu Ermenek'te, Soma'da, limanda ve inşaatta çalışan işçilerimizde gördük. Bu bilinen rakamlar, bilinmeyenlerin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Buna dikkat çekmek için Yatağan ve Soma'da yürüyoruz. Buradan haykırıyoruz, canlarımız bu kadar ucuz değildir. Elbette ki ulusumuz, halkımız ve vatanımız için gerekirse ölürüz, ama sermayenin kirli ilişkileri ve parası için ölmeye asla razı değiliz. Buradan hepsini birden kınıyoruz.”
Yatağan’dan Aydın’a doğru hareket eden yürüyüş kolu, şehrin girişinde polis engeliyle karşılaştı. Barikatın aşılmasının ardından, Atatürk Kent Meydanı’na ulaşılarak burada basın açıklaması yapıldı.
Torbalı'da Tire, Ödemiş, Bayındır, Selçuk, Kemalpaşa, Kiraz Eğitim-İş örgütlerinin karşılaması ile basın açıklaması yapılarak buradan İzmir’e hareket edildi.