Milli Eğitim Bakanlığı’nın LGS’ye ilişkin yayımladığı tercih kılavuzu, öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımızı haklı çıkarmıştır.
Bakanlığın kendi yöneticilerinin ve uzmanlarının bile anlayamadığı kılavuza göre, öğrencilere yerel yerleştirme tercihlerinde beş, sınavla yerleştirme tercihlerinde beş, sınavla öğrenci alan pansiyonlu okullar tercihinde beş olmak üzere 15 tercih hakkı tanındı. Öğrenciler, bir okul türünden en fazla 3 tercih yapabilecekken ve 5 tercih sayısını ulaşmak isteyen öğrenciler bu listeye meslek lisesi veya imam hatip lisesi eklemek zorunda kalacaktır.
LGS’ye girmeyen öğrenciler için tercih grubu ikiye düşecek. Öğrenciler ilk olarak “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar” ekranından tercih yapacak. Kayıt alanından beş tercihte bulunabilecek öğrenciler, ilk üç tercihlerini adreslerine en yakın okullardan yapabilecek.
Öğrenciler, aynı okul türünden en fazla üç okul seçebilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde sınavla öğrenci alan okullar arasından en fazla beş, pansiyonlu okullar arasından en fazla beş okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunacak.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme belirlenen kontenjanlar, puan üstünlüğü ve tercihler doğrultusunda yapılacak. Puan eşitliği durumunda ise öğrencinin ortaöğretim başarı puanı, yaşı ve okula devam durumu dikkate alınacak.
MEB, böylece öğrencileri ve velileri istemedikleri okul türüne mahkum bırakmaktadır.
Daha önce bakan düzeyinde “hiçbir öğrenci istemediği okul türüne gitmeyecek” diye demeçler verilirken, uygulamada iki türde tercihe zorlama yapmak insanları aldatmaktır.
Burada amaç, başarısızlığı ve tercih edilmezliği tescilli imam hatipleri kalkındırmak, çocuklarımızı zorla bu okullara yönlendirmek ve bunu tercih etmeyenleri de kaderi ile baş başa bırakıp ya açık lise ya da özel okula zorlamaktır.
LGS ile;
Eğitim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkı engellenmiştir.
Bilimsel, laik ve akademik eğitim görme özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır.
Eğitimde fırsat eşitliği yok edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı LGS gibi adil olmayan sınav sistemi yerine, fırsat ve imkan eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele geçmelidir.
Eğitim-İş olarak, LGS tercih ve yerleştirme işlemlerinde haksızlığa uğrayan çocuklarımızın da velilerimizin de her anlamda yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU