İlgi kılavuza sonradan eklenen 33. soru ve cevabı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikle uyuşmamaktadır. 33. soru ve cevap şu şekilde ifade edilmiştir: “Soru 33 : Halen müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar ile daha önce bu görevlerde bulunduktan sonra ayrılanlar ilk defa müdür başyardımcısı olacaklar için yapılan duyurulara başvuruda bulunabilecekler midir?
Cevap : Müdür ya da müdür başyardımcısı olarak görev yapmakta olanlar ile daha önce bu görevlerde bulunduktan sonra ayrılanlar Yönetmeliğin 21. maddesi kapsamında yeniden ya da yer değiştirme suretiyle atanacaklarından ilk defa müdür başyardımcılığına atanacaklar için yapılan duyuruda başvuruda bulunamayacaklardır.”
HUKUKİ GEREKÇELER:
1.Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin; 5. maddesinin (a) fıkrası atamalarda kariyer ve liyakat esas alınır. 7. maddesinde de liyakati açıklayan yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar belirtilmiştir.
2.Aynı yönetmeliğin 19. maddesinde müdür başyardımcılığına duyuru ve atama başlığı altı tanımında;
“(1) Atama yapılacak eğitim kurumu müdür başyardımcılıklarına ihtiyaç duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
(2) Yapılan duyuru üzerine, en az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde duyurusu yapılan boş müdür başyardımcılıklarına atanmak üzere, bu yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.
(3) Başvuruda bulunanlar arasından bu yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda oluşacak puan esas alınarak, tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre atama yapılır.” hükümlerine yer verilmiştir.
Yönetmeliğin 5.7. ve 19. maddelerine bakıldığında müdür ya da müdür başyardımcısı olarak görev yapmakta olanlar ile daha önce bu görevlerde bulunduktan sonra ayrılanların müdür baş yardımcılığına başvurusunu engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Kaldı ki 19.maddede yer alan “Yapılan duyuru üzerine, en az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla,” ifadesinde de mevcut müdür yardımcılarının başvuracağı ya da daha önce ya da şu anda müdürlük ve müdür başyardımcılığı yapanların başvurmayacağını değil “en az bir yıl yöneticilik” yapmış olanları kapsamaktadır. Buradaki “yöneticilik” ifadesi ile kastedilenin sadece müdür yardımcılığı olmadığı açıktır. Yönetmelikte ilk kez müdür baş yardımcılığına başvuranlar şeklinde ayrıksı bir tanımlamaya yer vermemiştir. 33. sorunun cevabında kısıtlama gerekçesini “Halen müdür ve müdür başyardımcısı olarak görev yapanlar ile daha önce bu görevlerde bulunduktan sonra ayrılanlar “ için yönetmeliğin 21. maddesini gerekçe göstermiştir. Kılavuzun 33. soru ve cevabında daha önce müdür yardımcılığı yapanlar ile halen yapmakta olanlara ilişkin bir kural getirmemiştir. Bakanlığın 21. maddeye dayandırdığı gerekçeyi doğru saydığımızda müdür yardımcılığı yapmış ya da yapanların da 21. madde kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
3. Yönetmeliğin 21. maddesinin 4. fıkrası fiili yöneticilik yapanlar ile ayrılanlara yönelik duyurunun ayrı ayrı yapılmasını yerine başvurularının birlikte alınacağını kuralına bağlamıştır. 21. madde müdür ve müdür başyardımcılığı gibi ayrıksı bir tanımlama getirmemiş, her kademedeki yönetim birimini kapsayıcı bir başvuruyu ön görmektedir. 21. madde de müdürbaş yardımcılığına başvuruyu kısıtlayıcı bir hüküm bulunmamaktadır.
4. Yönetmeliğe göre fiili görevde olanlar ile daha önce görev yapanların müdürlük ve müdür yardımcılığı sınavını kazananların konumuna eşit, ya da bir alt, bir üst göreve başvurabilmektedir. 33. sorunun cevabındaki yorum doğru olsaydı yöneticilik hakkına sahip kişilere yönelik 21. maddeye göre atanabileceklerinden sınav hakkı verilmezdi ya da 19. , 21. maddelerde kısıtlayıcı bir hüküm getirilirdi. Örneğin müdürlük görevinde bulunan ve müdür yardımcılığı sınavını kazanmış bir aday müdür yardımcılığına atanabilmektedir. Bu durumda olan yönetici sınava girmediğinde de 21. madde kapsamında atanabilmektedir.
5. Kılavuzun 33. soru ve cevabına göre sadece müdür yardımcılığı görevi yapmış ve halen bu görevde olanların başvuru yapabileceği bir durum çıkmaktadır. Cevapta “Müdür ya da müdür başyardımcısı olarak görev yapmakta olanlar ile daha önce bu görevlerde bulunduktan sonra ayrılanlar Yönetmeliğin 21 inci maddesi kapsamında yeniden ya da yer değiştirme suretiyle atanacağını gerekçesi sadece müdür yardımcılığı görevi yapmış ve halen bu görevde olanlar içinde geçerli. Yönetmeliğin 19. ve 21. maddesinde sadece müdür yardımcılığı görevi yapmış ve halen bu görevde olanların ilk kez müdür baş yardımcılığına başvuru yapabileceği yorumuna ulaşacak bir hüküm bulunmamaktadır. Yönetmeliğin 5/a fıkrasındaki liyakat ilkesini kısıtlayıcı nitelik taşımaktadır.
6. Amaç kurumlarımıza Müdür Başyardımcısı atamak olduğuna göre ve müdür başyardımcılığı görevi müdürlükten sonra gelen en önemli görev olduğuna göre bu görevlere liyakat ve kariyer ilkelerine uygun kişilerin seçilmesi temel hedefi gözetilmelidir. Bakanlık yönetmelikte bu tespitini EK-2 Değerlendirme formuna göre yapacağını hükme bağladığına göre bu doğrultuda hareket etmelidir. Yönetmeliğe göre Müdür Başyardımcılığı seçiminde kariyer ve liyakatin en önemli ölçülerinden olan (EK-2’ye göre) yönetim kıdemi olduğuna göre bunu engelleyici bir hususu yönetmeliğe aykırı olarak kılavuza koymak hukuka da hakkaniyete de uygun değildir.
Bakanlığın bu konuda hukuksal olarak sıkıştığı bir nokta var ise, ki bize göre yoktur daha önce yaptığı gibi sendikaların da görüşünü alarak müdür başyardımcılığı atamaları başlamadan küçük bir yönetmelik değişikliğine gütmesi mümkündür.
Yukarıda izah edilen nedenlerle büyük sorun ve mağduriyetlere yol açacak olan kılavuzda yer alan 33. sıradaki soru-cevabın yeniden düzenlenmesini talep eder, üyelerimizin hak kaybına uğraması halinde hukuk kuralları içerisinde takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.