Milli Eğitim Bakanlığı’nın, imam hatip ortaokullarına kayıt yaptıran öğrencilerin, Kuran kurslarında verilen hafızlık eğitimini almaları durumunda okula 1 yıl geç başlayabilmelerine olanak sağlayan düzenlemesinin iptali için Danıştay’da dava açtık.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31. maddesi, 21.07.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 15. maddesi ile değiştirilmiştir.
Değişiklik kapsamında, “hafızlık eğitimi” adı altında içeriği, kapsamı ve niteliği bilinmeyen bir olgu eğitim sistemine sokulmuştur. Dava konusu yönetmeliğin kanuni dayanağı 30.03.2012 kabul tarihli, “6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” dur. Dayanak kanuni düzenleme incelendiğinde görüleceği üzere tanımlanan eğitim tipine kanunda yer verilmemiştir. Yönetmelik değişikliği ile kanun amaç dışı genişletilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, imam-hatip ortaokuluna kayıt yaptıran veya devam eden öğrencilerden, hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenleri ayrı bir statüye koyarak, aynı okulda eğitim görenler de dahil olmak üzere, onları, diğer öğrencilerden ayrıcalıklı bir hale getirmiştir. Bu öğrencilere, devamsızlık yaparak yıl sonunda sınıf geçme hakkı tanınmıştır. Her şey bir yana, yönetmelikte hafızlık eğitiminin niteliği tanımlanmadığı gibi, bu eğitimin, kim ya da kimler tarafından, hangi koşullarda verileceği, eğitim sonunda öğrenci başarısının hangi ölçütlere göre belirleneceği hususları tam bir muammadır.
Sonuç olarak, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 31.maddesinin a bendinde yer alan “ve hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenlerden” ibaresi ile “hafızlık eğitimi alanlar bu eğitimleri süresince” ibaresinin öncelikle yürütmesinin durdurulması, sonrasında iptali için Danıştay'a dava açtık.
MERKEZ YÖNETİM KURULU