Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler tarafından uzunca bir zamandır beklenen, 2012 Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu’nu yayınlandı.
Kılavuzda, “İl içi yer değiştirme başvuru döneminde öğretmenlerimizin yaz tatilinde olduğu göz önünde bulundurularak, çalıştığı il ya da ilçe dışında bulunan ve il içi yer değiştirmelere başvuran öğretmenler, kadrolarının bulunduğu okul müdürlüğünü iletişim araçlarıyla (e-posta, telefon, faks vb.) bilgilendirmek şartıyla başvurularının onaylanmasını sağlayabileceklerdir.” denilmektedir. Ancak bu durum, yaz tatili nedeniyle şehir dışına çıkan öğretmenlerimizin başvurularında ciddi hukuki sorunlara yol açacaktır.
Kılavuza göre, norm kadro fazlası öğretmenler üç yıllık çalışma süresini doldurmadan da yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya geçmesiyle çok sayıda öğretmen norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, okulların normlarını hala onaylamadığı için norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin durumu belirsizdir. Dolayısıyla bu öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Binlerce sınıf öğretmeni norm dışı kalmıştır ve isteği dışı atamalar yapılarak emekliliğe zorlanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 26. Maddesinin 6. Fıkrasında; “İl içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuruları mayıs ayı içinde alınır. İl içi yer değiştirme başvuruları öğretmenlerin tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır.” denmesine karşın tercih başvuruları Temmuz ayına öğretmenlerin yaz tatilinde oldukları bir döneme alınmıştır. Bu yasal olmayan uygulama yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenleri zor duruma düşürmüştür. Yönetmelik hükümleri açıkken MEB, kendi yönetmeliğini uygulamaktan aciz kalmıştır.
Yine yönetmeliğin 26. maddesinin 7. fıkrasında; “Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır” diyerek açıkça belirtilmesine rağmen öğretmenlerin alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumları ilan edilmeden öğretmenler tercih yapmaya zorlanmıştır.
Milli Eğitim Müdürlükleri’nden hangi okullarda hangi branşların açık olduğu konusunda sadece yandaş sendika el altından bilgi alabilmekte, diğer öğretmenler ise bilgi alamadıkları için mağdur olmaktadır.
Başka bir haksızlık ise, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri hem ilkokul hem de ortaokul tercihi yapabilecekken resim, müzik, beden eğitimi ve İngilizce öğretmenlerinin yok sayılmasıdır.
Kılavuzda, en fazla 5 eğitim kurumunun tercih edilebileceği belirtilmektedir. Oysa 2010 Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde 25 kurumun tercih edebileceği hükmü yer almaktadır. Yine yönetmeliğe aykırı davranılmış ve tercih sayısının azaltılmasıyla yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin atanma şansı azaltılmıştır.
Kılavuzda,“Bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken en az 3 (üç) yıllık sürenin hesabında 15 Eylül, hizmet puanlarının hesabında da yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır.” hükmüne yer verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, “Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Taşra Teşkilatı Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği (Genel İdari Hizmetler, Yardımcı Hizmetler dahil), Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Atama ve yer Değiştirme Yönetmeliği”ne ilişkin eğitim sendikalarıyla yapılan toplantıda, öğretmenlerin özür grubu atamalarında 30 Eylül tarihinin baz alınması gerektiği konusunda mutabık kalınmıştı. Buna rağmen, tarih 15 Eylül olarak belirlenmiştir. Ancak, 2009 yılında öğretmen atamaları 14 Eylül 2009 tarihinde yapılmış, bu öğretmenlerin önemli bir bölümü 15 Eylül itibarıyla göreve başlayamamıştır. Üç yıllık çalışma süreleri 15 Eylül tarihinde dolmadığından, bu öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.
Yine, kılavuzdaki, “İl içi yer değiştirme ile görev yeri değiştirilen öğretmenler, özür durumundan tekrar yer değiştirme isteğinde bulunamaz. Atamalarının yapıldığı tarihten sonra özür durumu oluşanlar hariç bu durumda bulunan öğretmenler özür durumundan yer değiştirmeye takip eden yılda başvurur.” hükmü ile “İl içi isteğe bağlı yer değiştirmesi yapılan öğretmenler, iller arasında yer değiştirmeye başvuruda bulunamaz.” hükmü yanlıştır ve haksızlığa yol açmaktadır.
Eğitim-İş, hukuk dışı uygulamanın bertarafı ve yönetmeliğin amir hükümlerini ihlal ederek on binlerce öğretmenimizi mağdur eden sorumluların cezalandırılması için hukuki girişimleri yapacak, dava sürecini başlatacaktır.
MERKEZ YÖNETİM KURULU