Öğretmenlerin atanmaları ve yer değiştirmelerine esas olan yönetmelik 06.05.2010 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin akabinde birçok soru ve sorun genel merkezimize ulaşmıştır. Memnun olanlar da olmayanlar da mevcuttur.
Yönetmeliğe genel olarak bakıldığında bazı hususların gerek yazılı gerekse sözlü taleplerimiz doğrultusunda gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Bununla beraber yönetmelikler bir bütün olarak ele alınmalıdır. Biz de yönetmeliği bütün olarak ele almayı uygun görmekteyiz. Bu noktada gerçekten eğitimciler adına kazanımların elde edildiği doğrudur, fakat burada daha çok eğitim çalışanlarının mağduriyetlerine yol açacak hususlara dikkat çekmek isteriz.
06.05.2010 tarihi itibari ile zorunlu hizmet muafiyeti getirilmiştir. Yani bu tarihten sonra göreve başlayanlar zorunlu hizmete tabi olacaklardır. Bakanlık kendi yayımladığı taslağa tarih koymasa da muafiyet beklentisini zaten beraberinde getirmiş; bu beklentinin hiçbir sınırlamaya tabi tutulmaması ve mevcut öğretmenlere uygulanması yönündeki talep yerine gelmiştir.
Bu öğretmenlerimiz zorunlu hizmeti tamamlamış sayılacaklarından ilk atama döneminden itibaren istedikleri yere yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Buraya kadar pek sorun göremiyoruz, fakat öğretmenlerin istedikleri yerlere gitmelerinin önü tıkanmıştır. Çünkü bakanlık yönetmeliğe koyduğu;
“(2) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak il içinde ve iller arasında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il millî eğitim müdürlüklerince belirlenir. İller arasında yer değiştirecek öğretmenlerin alanlar bazındaki kontenjanları ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenir. Yer değiştirme suretiyle atamalar sonucu norm kadro açığı oluşan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bu Yönetmeliğin 19’uncu maddesinde belirtilen öğretmen atama döneminde yapılacak atamalarla karşılanır.”
(3) Öğretmenlik görevine atamalarda adayların tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları, illerin alanlar itibarıyla doluluk oranları esas alınarak ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde belirlenir. Bu şekilde belirlenen eğitim kurumları, öğretmen atama döneminde başvuruda bulunan adayların tercihine imkân sağlayacak şekilde Bakanlıkça açılan elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.”
hükümleri ile tüm hakları geri almaktadır. Kesinlikle karşı çıkmamıza rağmen hatada ısrar edilmektedir.
Bu madde ile il içi ve il dışı yer değiştirmelerde açık bulunan tüm kurumlar duyurulmayacağı gibi sıra da çalıştırılmayacaktır.
Bu da;
1- Zorunlu hizmeti affedilen zorunlu hizmet bölgesindeki öğretmenin aynı yerde kalmasına yol açacaktır.
2- Bu durumda zorunlu hizmet affı kapsamında sadece ve sadece zorunlu hizmet kapsamı dışındaki okullarda görev yapanların yerleri zorunlu olarak değiştirilemeyeceğinden, bu öğretmenlerimizi kapsamakla sınırlı kalacaktır.
3- Yani zorunlu hizmet affı zorunlu hizmet bölgesinde olmayanlara getirilmiş olacak ve zorunlu hizmet bölgesinde bulunanlar yine mağduriyet yaşayacaklardır.
4- Boş kadrolar olduğu halde, atanmak istedikleri eğitim kurumları valiliklerce elektronik başvuru sayfasına yansıtılmayacağı için, puanları ne olursa olsun, bırakın bu kurumlara atanmayı, tercih bile yapamayacaklardır.
5- İyi okul diye tabir edebileceğimiz okullarda oluşan boş kadrolara ilk atama öğretmen atanabilecek kıdemli öğretmenler atanamayacaklardır.
Bu karar yanlıştır, hak gaspıdır ve bu yanlışa dur denilmelidir. Bakanlık en azından 15 Mayıs’a kadar yayımlayacağı kılavuzda tüm boş kadroların duyurulmasını sağlamalıdır. Bunun yanı sıra boşalan kadrolar için de sıra çalıştırılmasını hep talep ettik ve yine talep ediyoruz.
Bakanlık yine 45. maddeye koyduğu;
“MADDE 45 – (1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.”
hükmü ile tüm boş kadroları özür grubuna duyuracaktır. Bu, yerinde bir uygulamadır; fakat ısrarla belirttiğimiz İL EMRİ uygulamasına yönetmelikte yer verilmemiştir. Bu durum da düzeltilmelidir.
İl içi yer değiştirmeye dayalı atamalarda 3 yıl şartına, mevcut öğretmenler uygulanmaması şartıyla çokça karşı olmadığımızı belirttik.
Atamalarda 30 Eylül’ün baz alınmasını talep etmiş olmamıza rağmen bu tarihin baz alınmamasına anlam veremedik.
Bu noktada konulan;
“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre 2010 ve 2011 yıllarında yapılacak isteğe bağlı il içi yer değiştirmeye esas alınan bulunduğu eğitim kurumunda çalışma süresi “2” yıl olarak uygulanır.”
hükmünü görüyoruz. Fakat 2009 yılında atamaların 14 Eylül’de yapıldığını, kişilerin 15 Eylül’de göreve başlamalarının mümkün olmadığını ısrarla vurgulamamıza ve ara bir formül sözü verilmesine rağmen sorunun çözümlenmediğini görüyoruz.
Bakanlık yayımlayacağı kılavuzda bu hususa da dikkat etmeli ve özellikle bu öğretmenler için 30 Eylül 2010 itibari ile adaylığı kaldırılacak olanlara da isteğe bağlı yer değiştirme hakları teslim edilmelidir.
Yönetmeliğin birçok yerinde Eğitim-İş damgasını görmek mümkündür; fakat yönetmelikte yer alan, öğretmenlerin haklarını gasp eder nitelikteki hükümleri de vurgulamak isteriz.
Eğitim-İş Hukuk Bürosu konu ile ilgili hukuki değerlendirmelerini sürdürmekte olup, gerekli girişim ve hak arama yollarını sonuna kadar eğitimciler adına kullanacaktır. Biz yeni bir mevzuat hazırlanırken görüşümüzü sonuna kadar ortaya koyan, söz söyleneceği yerde sözünü esirgemeyen, hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın tüm eğitimciler adına ortaya koyduğu çözümlerin ve önerilerin sonuna kadar takipçisi olan, gerçekleşmeyen taleplerinin peşini bırakmayan, her türlü hukuki yoldan eğitimcilerin hakkını arayan bir anlayışın yılmaz savunucularıyız.
Bu konuda da her türlü yanlı ya da yanlış uygulamanın karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz…
Eğitim-İş Genel Merkezi
Yönetmeliği indirmek için tıklayınız.
Ekini indirmek için tıklayınız.