Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli hukukçulardan, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, bundan 27 yıl önce evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
Bu hain saldırının üzerinden geçen onca yıla rağmen, failler yakalanamadı, öldürüldüğü gün dosyasına giren üç adet mermi kovanından başka hiçbir kanıt bulunamadı. Tıpkı Uğur Mumcu’nun, Bahriye Üçok’un, Ahmet Taner Kışlalı’nın, Necip Hablemitoğlu’nun katledilmesinin üzerindeki sis perdesinin bilinçli olarak aralanamaması gibi.
Atatürkçü ve seçkin bir hukuk bilgini olmasının yanında, Aksoy’un en temel özelliği, yaşamı boyunca örgütlü mücadele içinde olmasıdır.
Demokrat Parti’ye muhalefetiyle tanınan Forum Dergisi’nde, Turhan Feyzioğlu, Bahri Savcı, Aydın Yalçın, Turan Güneş, Bülent Ecevit, Cahit Talas, Mümtaz Soysal, Sadun Aren gibi isimlerle birlikte yazılar yazdı.
1956-57 yıllarında Üniversite özerkliğini savunan yazılarıyla tanındı. Arkadaşı Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu’nun SBF açılış törenine yaptığı konuşmadan sonra dekanlık görevinden alınınca, Muammer Aksoy da görevinden istifa etti.
1961 Anayasasını hazırlayan akademisyen kadrosu içinde hocası Hıfzı Veldet Vedlidedeoğlu ile birlikte çalıştı ve komisyonun sözcülüğünü yaptı.
1963 yılında ülkenin gündemini oluşturan petrol yasası konusunda TPAO’nun avukatlığını yaptı ve Sanayi Bakanını eleştiren sert yazılar kaleme aldı. TPAO Genel Müdürü İhsan Topaloğlu, anılarında “hiç bir ücret beklemeden davaya girişti” der.
Yaşamı boyunca ezilen kesimlerin yanında yer alan Aksoy, 1970’lerde TÖS’lü öğretmenlerin mücadelesine destek verdi. İki cilt olarak yayınladığı “Devrimci Öğretmen Kıyımı” kitabını birçok öğretmene ücretsiz dağıttı. Öğretmenlerin davalarında ücretsiz avukatlık yaptı.
1977’den, 12 Eylül darbesine dek 3 yıl CHP Milletvekilliği yaptı.
32 yıl boyunca başkanlığını sürdürdüğü Türk Hukuk Kurumu’nda sayısız konferanslar düzenledi.
1980 sonrasında Ankara Barosu başkanlığı yaptı.
1989 yılında yine Forum dergisi yıllarından bu yana tanıdığı Münci Kapani, Bahri Savcı, Bahriye Üçok, İhsan Topaloğlu, Nusret Fişek gibi isimlerle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu.
1990’lı yıllara gelindiğinde birçok aydın ve siyasetçi Anayasa değişikliği hakkında “141. 142. ve 163. maddeler hep birlikte kaldırılmalıdır” şeklinde görüş bildirirken, Muammer Aksoy, bugünleri öngörerek “163. madde kalkarsa Türkiye şeriat devletine doğru gider” demişti.
Atatürkçü düşüncenin ödün vermez savunucusu Muammer Aksoy’u katledilişinin 27. yılında Ankara'da mezarı başında, Antalya'da doğum yeri olan İbradi'de andık.
MERKEZ YÖNETİM KURULU