Güncel Sendika Haberleri

04 Ekim, 2011

OKUL YÖNETİCİLERİNE SAHİP ÇIKTIK

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

                                                        ANKARA

 

 

Eğitimin bir ulusun geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Tüm gelişmiş ve kalkınmış çağdaş uluslar insanlarının eğitim düzeyini yükselterek bu başarıya ulaşmışlardır. Çünkü eğitim, bireyin ve toplumun gelişmesini sağlayan, ekonomik kalkınmayı destekleyen, kültürel değerleri koruyup geliştirerek gelecek nesillere aktarılması işlevini gerçekleştiren bir süreçtir.

Ülkede eğitime erişimin artırılması, fırsat eşitliği sağlanarak daha kaliteli eğitimin sunulması ve başarının yükseltilmesi devletin en önemli görevidir. Bu görev de Milli Eğitim Bakanlığı’nındır. Konuyla ilgili olarak devletin sorumluluğu Anayasa’nın 42. maddesinde yer almaktadır. Burada: “Kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı, ilköğretimin kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olduğu” vurgulanmaktadır. Okulların ve çocukların gereksinimlerini karşılamak üzere 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu bu amaçla hazırlanıp yürürlüğe konmuştur.

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 78.maddesine göre çalışanların maaş ve ücretlerinin dışında kalan  “Küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıklarının tedavisi, pansiyonlu ilköğretim okullarının ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderleri” Özel İdare bütçesinden karşılanması gerekmektedir. Hem Anayasa’nın, hem yasanın emredici hükümleri ortadayken MEB ilköğretim okullarına yıllardır yeterli ödenek ayırmayarak bu okulların yükünü velilerin sırtına yüklemiştir. Okullarda velilerden zorla bağış adı altında paralar toplanmış, öğretmenlerimiz ve okul müdürlerimiz adeta öğrencilerden para tahsil eden tahsildara dönüştürülmüşlerdir. Öğrencilerimiz küçük düşürülmüş, psikolojileri bozulmuştur.

Sendika olarak velilerden, öğrencilerden bağış adı altında zorla para toplanmasına hep karşı çıktık ve sürekli olarak da bakanlığı, hükümeti uyardık. Eğitimin özelleştirilmesine ve ticarileştirilmesine karşı mücadele ettik.

Milli Eğitim Bakanlığı, 20.07.2011 tarihinde 577 (2011/40)  sayılı genelgesinde: “ kayıt kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bağış talep edilmeyecektir ” diyerek velilerden zorla bağış alınmasını yasaklamıştır. Bu genelgeye bağlı olarak  20.09.2011 tarih ve 4884 sayılı valiliklere gönderdiği yazı ile de “ her tür ve düzeydeki resmi eğitim-öğretim kurumlarında 2011-2012 eğitim-öğretim yılı öğrenci kayıt kabullerinde ve diploma verirken para alınıp alınmadığı hususunun okul-aile birlikleri hesapları ile birlikte 30.09.2011 tarihine kadar incelenmesini” istemiştir. Okullara yeterli ödenek göndermeyen bakanlığın genelge yayınlaması ve inceleme başlatması çelişkili bir durumdur. Bu anlamda sendika olarak bakanlıktan talebimiz, Anayasa’nın, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun gereklerini yerine getirerek okullara gereksinimlerini karşılayacak bütçe ayırması ve ödenek göndermesidir. Yeterli ödenek gönderildiği halde vatandaştan, öğrenciden bağış adı altında zorla para toplanıyorsa o zaman ilgililer hakkında inceleme ve soruşturma yapılmalı, suçlu olanlar cezalandırılmalıdır.

Bunun yanında bakanlığın yayınlanan genelgeye rağmen bağış toplamış yöneticiler hakkında yapılacak inceleme ve soruşturmalarda objektif davranıp davranmayacağı konusunda sendika olarak endişelerimiz bulunmaktadır. Bu inceleme ve soruşturmaların bazı yöneticilerin görevine son vermek için bir bahane ve fırsat oluşturması kaygısını taşımaktayız.

Milli Eğitim Bakanlığı, öncelikle okullara ayrılan bütçe ile ilgili olarak üzerine düşeni yapmalı, okul müdürleri ile velileri maddi konularda karşı karşıya bırakarak, idarecileri hedef haline getirmekten bir an önce vazgeçmelidir.

Veli DEMİR

Genel Başkan