Güncel Sendika Haberleri

27 Ağustos, 2014

OKUL YÖNETİCİLERİNİN HAK ARAMA MÜCADELESİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ NOTU

Bilindiği üzere 6528 sayılı kanunun 22’nci maddesiyle değişikliğe uğrayan 652 Sayılı KHK’nın 37’nci maddesinin 8’nci  ve yine bahse konu kanunun 25’nci maddesiyle 652 sayılı KHK’ya eklenen geçici 10’ncu maddesinin 8’nci fıkrası uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurum müdürlerinin görevleri -özlük hakları atama, terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaksızın- sona erdirilmişti.

Şube ve temsilcilerimizden yapılan geri dönüşlerde idarenin yöneticilerin görev sürelerinin sona erdirildiğine dairbireysel” idari işlem tebliği yapmadıkları öğrenilmiştir. İdare Mahkemelerinin bireyselleşmiş idari işlem tereddüdü yaşama olasılığı nedeniyle Bakanlığın sözkonusu uygulamayı dava açma sürecini kesintiye uğratma kastıyla yaptığı kanısındayız. Bu nedenle görev süresi sona eren yöneticilerin ek'te bir örneği sunulan dilekçe ile idareye başvurmak suretiyle idari işlemi kişiselleştirmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Örnek dilekçeyle idari başvuruların yapılmasının ardından red/zımni red işlemine karşı iptal davaları açılmalıdır. Örnek dilekçenin hukuki mahiyeti hususunda(İYUK md.10 / md.11) oluşabilecek yargısal tereddütleri gidermek üzere, mağdurların dilekçelerini adli tatil tamamlanmadan hızla vermeleri sağlanmalı ve olumsuz idari tasarrufa karşı kanuni süreler dikkate alınarak hızla davalar açılmalıdır. İdari başvuru dilekçeleri ile kazanılacak ek dava açma süresi içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin dayanak KHK’yla ilgili esas hakkındaki kararının netleşme olasılığı da dikkate alındığında mevcut hukuki yöntemin izlenmesi önem arz etmektedir. Ancak daha önceki yazılarımızda ifade edildiği üzere, bu davaların kaderi tamamen Anayasa Mahkemesi kararına bağlı olup, açılacak davalar AYM kararlarının geriye yürümezliği ilkesinin olumsuz etkilerinin bertaraf etme amacını hedeflemektedir. AYM’nin yürürlüğü durdurma istemini reddetmiş olması hukuki sürecin olumsuz sonuçlanma olasılığının düşük olmadığı hususunun karinesidir.

MEB Yönetici Değerlendirme Puanlaması mağduru olan yöneticilerin puanlama ekran çıktısı üzerinden dava açmaları mümkün olmakla birlikte, öncelikle idareye mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik idari başvuru yapıp, sözkonusu başvuruya verilecek red/zımni red işlemine karşı dava açmaları da mümkündür. Genel Merkez Hukuk Büromuzun daha sağlıklı bir yol olduğu düşüncesiyle önerdiği idari başvuru+dava formülü ile mağdurlar en fazla 60(altmış) gün gecikmeli olarak hukuki süreci başlatmış olacaklardır. İdari başvuru dilekçesi örneği ek'te sunulmuştur.

İdari Başvuru Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız

Verilen Puana İtiraz Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız