Kurtuluş Savaşı’nın mimarı, bağımsızlık savaşında dünyada bir ilk olmuş, devrimleriyle ulusa kimlik kazandırmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 79. yılında sevgi, saygı ve büyük bir özlemle anıyoruz.
Onun gösterdiği yol ilim ve akıl yoludur fakat Milli Eğitim Bakanlığı bu yollardan uzak olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Aylardır tartışılan okullarımızdaki Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerine ilişkin düzenlemeyi kaldırarak içini boşaltan MEB kabul edilemez bir düzenlemeyi yürürlüğe koymuştur.
Düzenleme göstermektedir ki Milli Eğitim Bakanlığı okullarımızda çocuklarımıza, gençlerimize, hatta velilerimize psikolojik danışma hizmeti verilmesini istememektedir.
Bu durum yönetmeliğin adından da anlaşılmaktadır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin adı
Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği
İken bu düzenlemeyi de yürürlükten kaldıran yönetmeliğin adı;
Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği
Yönetmelik içeriğine bakıldığında; psikolojik danışma tanımı rehberlik olarak değiştirilmiş görevler de buna göre şekillendirilmiştir. Yine düzenlemede okullarımızda psikolojik danışma ve rehberlik (PDR) hizmetlerini yürüten meslektaşlarımız sadece rehberlik hizmetleri ile ilgileneceklerdir. Bu durum Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünü bitiren tüm meslektaşlarımız için büyük haksızlıktır. Bu düzenleme ile psikolojik danışma hizmetleri boşlukta bırakılmakta, rehberlik hizmetleri için de adeta meslek dışı alanların önü açılmak istenmektedir.
Bugüne kadar yaşanan her türlü psikolojik travma niteliğindeki adli ve idari olayların ortaya çıkarılması, yaşanmaması ve gerçekleştikten sonra psikolojik destek noktasında yararlandığımız, çocuklarımızın maruz kaldığı şiddet, istismar, aile içi sorunlar … gibi konularda danışma hizmeti artık okullarımızdan kaldırılmıştır.
Bunun en bariz göstergelerinden birisi de düzenleme ile nöbet ve belleticilik görevlerinin verilebilecek olmasıdır. Nöbet ve belleticilik görevi verilen bir kişinin yaşanan olay karşısında aynı öğrencilere psikolojik danışmanlık yapabilmesi mümkün değildir.
Bunun yanında Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin 3. Maddesinde “Çocuk gelişimi ve eğitimcisi”, “Eğitim programcısı”, “”Ergoterapist”, “Fizyoterapist”, “Psikolog”, “Psikometrist” ve “Sosyal çalışmacı” olarak belirtilen uzmanlık alanlarının tanımlarında en az lisans mezuniyeti aranırken “Rehberlik Öğretmeni” olarak görev yapacak uzmanların mezuniyet durumunun açık bırakılması kabul edilemez. Bu açıklık okullara “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü” lisans mezuniyetinden daha alt kademede eğitim ve kurs almış bireylerin alana atanmasının önünü açacak ve psikolojik danışma hizmetlerine ciddi zararlar verecektir. Buna bağlı olarak bu maddede rehberlik öğretmenlerinin hangi alandan mezun olacağı açıklaması yapılmayarak, farklı alanlardan bireylerin, yani alan dışı atamaların önünü tamamen açacaktır.
Bu konuda Bakanlık nezdinde yaptığımız girişimlerde öneri ve taleplerimizin dikkate alınacağı sözler çalışma saatinin haftalık 30 saat olarak kalması dışında yerine gelmemiştir.
Konu ile ilgili Bakanlık nezdindeki girişimlerimizin yanı sıra bölgelerde de paneller, çalıştaylar düzenlemiş sorunun kaynağından, alandan öğrenmeye ve çözüm yolları üretmeye çalışan Eğitim-İş’in bu düzenlemeyi kabul etmesi beklenemez.
Düzenlemenin iptali için her türlü girişimde bulunacağımızı, yargıya taşıyacağımızı bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU