Güncel Sendika Haberleri

04 Ağustos, 2011

ÖSYM'NİN SINAVSIZ 31 BİN YABANCI ÖĞRENCİ ALIMINA, YARGIDAN DUR KARARI!

 

EĞİTİM-İŞ, Ayrımcılık Peşindeki YÖK’ün “Saklı Hedef”lerini Açığa Çıkarmaya Devam Ediyor... 

YÖK 18 Şubat 2010 tarihinde aldığı “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” başlıklı karar uyarınca yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitelere sınavsız girebilmelerine olanak sağlamıştı. EĞİTİM-İŞ SENDİKASI olarak, kamuoyunda büyük tepki toplayan uygulamayı dava konusu yapacağımızın bilgisi haber ajanslarında yer alır almaz YÖK, düzenlemenin geri çekildiğini açıklamıştı. 

YÖK’ün hukuk tanımaz tavrını ve bizzat başkanı tarafından dile getirilen hukuku dolanma hevesini çok iyi bildiğimiz için, bu açıklamaya da kuşkuyla yaklaşarak yeni durumu da mercek altına almıştık. Yaptığımız inceleme sonunda YÖK’ün tepkilere neden olan durumun düzeltildiği yönündeki açıklamasının kamuoyunu yanıltmayı amaçladığı, gerçekte ise kavramlarla ustaca oynanmak suretiyle hukuki karmaşa yaratıldığı, bu sayede “saklı hedef”in muhafaza edildiği ortaya çıkmıştır. 17 Mart 2010 tarihli düzeltilmiş(!) kararda “2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının Kaldırılmasına” ibaresi korunarak, dayanak yönetmeliğin zorunlu gördüğü “Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı”nı kaldırma inadı sürdürülmüştür. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere düzenlemeye göre; lise öğrenimlerinin bir bölümünü veya tamamını yurtdışında tamamlayan ve uyruklarından biri TC veya KKTC olan çift uyruklu öğrenciler, 2010 yılı içerisinde TC veya KKTC uyruğundan çıkarlarsa, sınavsız olarak yükseköğretim kurumlarına alınabileceklerdir. Söz konusu hüküm; “yurt dışında lise öğrenimini tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin büyük çoğunluğunun çift uyruklu olduğu gerçeği” ve de “Türk uyruğundan çıkma işlemi ile çıkma sonrası tekrar Türk uyruğuna girme işleminin son derece basit bir prosedürle gerçekleştiği gerçeği” ışığında irdelendiğinde amaçlananı ortaya koymaktadır. İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği kararla birlikte, 3. dünya ülkelerinde hiçbir denetime tabi olmaksızın verilen yönlendirici eğitim ile Cumhuriyet’le hesaplaşmaya, rejimi dönüştürmeye şartlandırılmış öğrencilerin, sınavsız olarak üniversitelere taşınmasına ilişkin kaygılar ortadan kaldırılmıştır.

Sonuç itibariyle EĞİTİM-İŞ olarak sorunu Danıştay’a taşımıştık; davanın görüldüğü Danıştay 8. Dairesi ise yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmişti. Danıştay kararına karşı yaptığımız itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından haklı bulunarak, düzenlemenin yürütmesi durdurulmuştur.  

Saygı ile duyurulur. 

Veli DEMİR

Genel Başkan

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararını indirmek için tıklayınız.