Güncel Sendika Haberleri

23 Ekim, 2009

SAĞLIK MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN HAK GASPI

Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönerge  12.10.2009 tarihli ve 174 sayılı Talim Ve Terbiye Kurulu Kararı ile yayınlanmıştır. 

İşletmede beceri dersi öğretmeninin görev ve sorumlulukları Yönergenin alt başlığında verilmiştir. 8. Maddenin (ö) fıkrasında “Görevlendirildiği sürede kendi dersinin beceri eğitimini Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar hükümlerince yüz yüze eğitim kapsamında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapar” denilmektedir. 

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’da “Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmasını, ifade eder,”denilmektedir (Madde:4/n).

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 267/h’de ise “(Ek bend: 20.9.2008/ 27003 RG) Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerdeki mesleki eğitim ders uygulamaları ve koordinatörlük görevine ilişkin esaslar, ilgili birimce belirlenir.” denilmektedir. 

Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre İşletmede Beceri Eğitimine Giden Meslek Dersleri Öğretmenleri Koordinatör Öğretmen sıfatıyla görevlendirilmekte (madde: 267/h) ve koordinatör öğretmenlik Ek Ders Yönetmeliğine göre ücrete tabi olmaktadır. 

Ancak Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönergede öğretmenler İşletmede Beceri Eğitimi Öğretmeni sıfatıyla tanımlanmış ve İşletmelerde yapılan eğitim de yüz yüze eğitim kapsamına alınmıştır. Dolayısıyla maaş karşılığı dersini tamamlamayan öğretmenler beceri eğitiminden 15 saati doldurduktan sonra ücret alabileceklerdir. Hiçbir meslek lisesinde böyle bir uygulama yokken, bu uygulama sağlık meslek lisesi öğretmenlerine getirilmiştir. 

Sağlık Meslek Lisesi meslek dersi öğretmeni Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre Koordinatör öğretmenlik olarak tanımlanmıştır. Buna göre de ek ders ücreti ödemesi yapılmaktadır.Bu yönerge söz konusu yönetmeliğe ve 3308 sayılı kanuna da aykırıdır.

Ayrıca Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğinde İşletmede Beceri Eğitimi Öğretmeni diye bir tanımlama yok iken Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönerge de yer verilmiştir. Yönetmelikte olmayan bir tanımlama yönerge ile nasıl tanımlanmaktadır. Öğretmene ayrı bir statü daha getirilmiştir. Bu da bir hukuksuzluk örneğidir.

Bu uygulama ortadan kaldırılmalı ve Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğine uygun olarak Sağlık Meslek Lisesi Öğretmenlerine ücretleri ödenmelidir.

Bu durumun çözülmesi için MEB Personel Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı ile başvuruda bulunduk.



Genel Merkez Yönetim Kurulu