Güncel Sendika Haberleri

23 Mayıs, 2022

SAMSUN ŞUBEMİZİN İLKADIM ONUR ÖDÜLÜ, SİNAN MEYDAN’A VERİLDİ 

Samsun Şubemizin bu yıl ilkini düzenlediği İlkadım Onur Ödülü, 17 ilçedeki üyelerimizin oylarıyla tarihçi yazar Sinan Meydan’a verildi. 
Ödül töreni ve Sinan Meydan’la söyleşi programına, Genel Başkanımız Kadem Özbay, Samsun Şube Başkanımız Volkan Erken ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş MYK üyesi Levent Akça, İzmir 1 No’lu Şube Başkanımız Adem Yıldırım, Samsun İlçe Temsilciliklerimizin Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sağlık-İş Samsun Temsilcilik Başkanı Teyfik Sözen, Büro-İş Samsun Temsilcilik Başkanı Yavuz Köse, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar,
CHP Çarşamba İlçe Başkanı İlhan Yürükçü, CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, İl Kadın Politikaları Başkanı Saydam Bayram, İYİ Parti İlkadım İlçe Başkanı Burcu Işıtan Satar, İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı, İYİ Parti Bafra İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği GYK üyesi Birol Yelekin, Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli ve yönetim kurulu üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Samsun Şube Başkanı Yaşar Sezen ve yönetim kurulu üyeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 19 Mayıs Şube Başkanı Osman Demiröz ve ADİGE Kültür Derneği yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı. 

Açılış konuşmasını Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Volkan Erken yaptı. Erken şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızla birlikte bir umudu büyüttük. Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk gibi. 'Yapamazsınız dediler, büyüyemezsiniz' dediler, bitersiniz dediler ama biz bugün, Türkiye'de sesi duyulur, yaptıkları konuşulur bir sendika haline gelmeyi başardık. Bundan daha iyisini de yapmayı da başaracağız. Bununla ilgili bütün çalışmalarımızı azimle kararlılıkla Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenliğine yakışır şeklinde devam ettiriyoruz ve sonuna kadar da devam ettirmeye çalışacağız. Örgütümüzü Samsun'da ilk defa 2 bin sayısının üzerine çıkarttık. 2 bin 100 üyeyle bugün Samsun'un en büyük 3. sendikasıyız. Ama yeter mi tabii ki de yetmez. Samsun ve Türkiye'de Eğitim-İş yetkili olana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İlkadım'ın kenti Samsun, 19 Mayıs 1919'dan bugüne İlkadım olma rütbesini taşıyan bir kent. Bu kentte İlkadım'ın adına bir ödül verilmemiş. Bu ödülü Eğitim-İş Samsun Şube olarak, biz verelim dedik. Ama kime verelim? Bu ülkede laik, bilimsel eğitime, hizmet etmiş, Atatürkçü cumhuriyetçi, kimliğiyle öne çıkmış, bu ülkenin bütün kentlerinde tanınan birisine aydınlık gücüyle çalışıp didinen, gazeteci, yazar, sporcu, sanatçı, eğitimci, akademisyen ancak herkesin tanıdığı bildiği birisine bu ödülü verelim dedik. Verdiğimiz kararla biz bu ödülü 7 kişilik yönetim kurulu birine vermeyelim. Biz demokratik merkeziyetçi bir örgütüz, üyelerimize danışalım onlara soralım. Onların teveccüh ettiği kimse ödülü ona verelim dedik. İlkadım onur ödülü için Türkiye'nin çok sevdiği tarihçi yazar Sinan Meydan'ı seçtiler."

KADEM ÖZBAY: "EĞİTİM-İŞ EMEK VE AYDINLANMA MÜCADELESİNİN EN GÜÇLÜ KALESİDİR"

Genel Başkanımız Kadem Özbay ise şunları söyledi:
"Eğitim-İş örgütü bugün Türkiye'nin dört bir yanında örgütlenmiş durumda. Burada umudu ve mücadeleyi büyütenler var. Burada eğri zamanda doğru duranlar var. Burada baskılar arttığında susmayanlar var. Haksızlıklar karşısında boyun eğmeyenler var. Burada bu ülkenin aydınlanmasına söz vermiş, birlikte mücadele etmeye söz vermiş değerli aydınlar var. Bu aydınların sorumluluğu çok büyüktür. Eğitim-İş de bu sorumlulukla rotasını çizdi ve yoluna devam ediyor. 16 yılı geride bıraktı Eğitim-İş örgütü 17. yılını taçlandırıyor ve her bir aşamasından ilk günden bugüne büyük bir emek var. Bugün Türkiye’nin sayısal olarak da en etkili sendikaları arasındadır Eğitim-İş. Eğer Saray’da el pençe sus pus duranları saymazsanız Türkiye’nin niceliksel olarak da en büyük sendikası, etkisi anlamında da Türkiye’nin en cesur sendikasından bahsediyoruz. Sayısı 80 binleri bulan bir örgütten söz ediyoruz. Eğitim-İş’in dalları göklere uzanıyor ama Eğitim-İş’in kökleri var. Eğitimi-İş'in kökleri nerede? Eğitim-İş’in kökleri TÖS’te ve TÖB-DER’de. Eğitim-İş’in kökleri, o baskının en çok arttığı dönemde alanlara çıkıp ‘Öğretmen el açmaz, boyun eğmez, yalvarmaz’ diyen Fakir Baykurtlarda. Eğitim-İş’in kökleri, tüm dünyaya bir aydınlanma örneği olan Köy Enstitüleri’nde, onların mimarı olan Hasan Ali Yücel'lerde, Mustafa Necati'lerde. Eğitim-İş’in sarsılmaz kökü ise ebedi önderimiz,   başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'te. Eğitim-İş’in mücadelesi sadece sosyal ve özlük hakları mücadelesi değildir, bir aydınlanma mücadelesidir. Eğitim-İşliler bulundukları her yerde birer aydınlanma temsilcisidir. Eğitim-İş emek ve aydınlanma mücadelesinin en güçlü kalesidir"

"İKİNCİ YÜZYILINDA TÜRKİYE DÜNYADA PARMAKLA GÖSTERİLECEK ÜLKE OLACAK"
Eğitim-İş Samsun İlkadım Onur Anıtı Ödülünü'ne değer bulunan tarihçi yazar Sinan Meydan da eşiyle birlikte geldiği ödül töreninde şunları dile getirdi:
"İlkadım Onur Anıtı ödülünü almak benim için büyük bir mutluluk. Bugüne kadar çok ödüller aldım. Ama bugün alacağım ödülün bende çok önemli ve çok özel yeri olacak. Mutluluğumu ve sevincimi anlatmam imkansız. Yıllardır Atatürk'ün o ilk adımıyla başlayan bağımsızlık savaşını her yerde anlatmak ve anlatmaya devam edeceğim için kendimle gurur duyuyorum. Türkiye'yi küllerinden yeniden doğuran, Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk büyük bir mücadele vermiştir. Bugün geldiğimiz Samsun'da 19 Mayıs'ın her evresinde 19 Mayıs'ın 103. yılında Samsun'da İlkadım Onur Anıtıyla onurlandırılması benim için büyük bir onurdur. 100 yıl boyunca yaşadıklarımızdan gerekli dersleri çıkarırsak, ben şuna inanıyorum Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olağanüstü aydınlık bir yüzyıl olacak. Türkiye dünyada parmakla gösterilecek bir ülke haline gelecek."