08.09.1995 tarih ve 22398 sayılı Resmi Gazete Yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Şûrası Yönetmeliği’nin 9. maddesinin (f) fıkrasında “Eğitim Sendikaları Başkanları” olarak düzenlenen hüküm, 04.05.2010 tarihinde yapılan değişiklik ile “Konfederasyona bağlı olan veya üye sayısı en fazla olan eğitim sendikası başkanlarından en fazla beş kişi” olarak değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra aynı yönetmeliğin 9. maddesinin (e) fıkrasında “Kamu kurum ve kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer kamu, özel kurum ve kuruluşlarından en çok yirmi üye” olarak düzenlenen hüküm, 04.05.2010 tarihinde yapılan değişiklik ile “Kamu kurum ve kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer kamu, özel kurum ve kuruluşlarından en çok on beş üye” olarak değiştirilmiştir.
Düzenleme, sendikaların şûraya katılımını engellemeye yönelik olarak bakanlığa sınırsız takdir hakkı tanımaktadır. Düzenlemeye göre şûraya hiçbir sendika genel başkanının davet edilmemesi dahi yönetmeliğe aykırılık teşkil etmeyecektir. Yönetmelik alt sınırı değil üst sınırı düzenlemiştir. Eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçası olan ve bu kapsamda eğitim politikalarının bağımsız denetleyicileri konumunda olan eğitim sendikaları Milli Eğitim Şûra’sından dışlanmak istenmektedir. Bakanlık, muhtar veya TSE temsilcisi gibi eğitim politikalarıyla ilgilerinin ne olduğu belli olmayan sayısız temsilciyi şûraya davet ederken, sendikaların şûradan dışlanmasını kabullenmemiz mümkün değildir.
13-17 Kasım 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen 17. Milli Eğitim Şura’sına, yönetmeliğin 9. maddesinin emredici hükmüne aykırı olarak Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı davet edilmemiştir. Hukuka aykırı olarak toplanan ve bu nedenle karar ve işleyiş süreci hukuki açıdan sakatlanan 17. Şûra toplantısının iptaline ilişkin dava açmamız nedeniyle, sendikamızın katılımını engellemeye yönelik olarak yasal bir zemin oluşturmak için yönetmelik değişikliğine gidildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, 04.05.2010 tarih ve 27571 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Şûrası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” hukuka aykırı hükümlerinin iptali amacıyla Danıştay’a dava açtık.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Genel Merkez Yönetim Kurulu
Dava dilekçesini indirmek için tıklayınız.