Güncel Sendika Haberleri

25 Temmuz, 2009

SULAR KESİK AMA BAKANLIKTA TIS YOK!

Devletin kurumları, kanun nezdinde hem devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmek, hem de halka hizmet vermek sorumluluğunu taşırlar. Ancak son günlerde Adana’da yaşananlar, bu görevin nasıl göz ardı edildiğini ortaya koyuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların ödeneklerini ödemek konusunda duyarsız davranıp, okul idarelerinin yaptığı çağrıları da karşılıksız bırakınca, günümüz Türkiye’sine yakışmayacak bir tablo ortaya çıktı. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), su borçları biriken okulların sularını kesmeye başladı. 2005 yılından bu yana kurumun okullardan 19 milyon TL alacaklarının birikmiş olduğunu öne süren ASKİ Genel Müdürü Bayram MERDAN, genişleyen sorumluluk alanları çerçevesinde kendilerine gelen talepleri karşılayabilmek için bu alacaklarını tahsil etmek zorunda olduklarını ifade ediyor. Burada borçlu durumunda görünen okullar, ödenek yokluğunun kurbanıdırlar. Doğrudan muhatap alınması gereken kurum, yeterli ödenekleri göndermeyip okullarımızı zor duruma sokan Milli Eğitim Bakanlığı olması gerekirken, bakanlık konu ile ilgili herhangi bir çözüm üretmeyi bırakın, muhatap olma konusunda bile ortalarda görünmemektedir.

ASKİ, karşı tezinde ise okullarda suyun tüketimi konusunda özenli davranılmadığını, muslukların bakımsız ve bozuk olduğunu, sifonların su sızdırdığını, bu nedenle de okullara çıkan faturaların kabardığını öne sürüyor. Okullarımıza gerekli yatırım, bakım-onarım ve denetim sağlanmadıkça bu sorunlar artarak devam edecektir.

Geçtiğimiz yıl da yine benzer nedenlerle Adana’da elektrikler kesilmişti. Peki aynı belediye, geçmişe dönük borçlarından ötürü camilerin de elektriğini ve suyunu kesiyor mu?
 
Belediyenin eğitim kurumlarına, eğitim kurumlarının bakanlığına veryansın etmek durumunda bırakıldığı bu sistemde, sorunları ortadan kaldırma girişimleri yerine, bunların fitilini ateşlemek zaten kaygan bir zeminde duran eğitim sistemimize iyice zarar vermektedir. Yazık ki, AKP iktidarının benimsediği yanlış politikalar, borçlarımızın artmasına, gelir dağılımı adaletsizliğine, halkın yaşam koşullarının günden güne bozulmasına, eğitim alanındaki altyapı sorunlarına yenilerinin eklenmesine, eğitime ayrılan bütçenin ve okullara ayrılan ödeneklerin yetersiz kalmasına neden olmaktadır.

Okullarda eğitim ve öğretimi, okul lojmanlarında ise ailelerin yaşam koşullarını olumsuz etkileyecek olan su kesintisine karşı, belediyecilik faaliyet alanına ilişkin olarak sistemli bir yol izlenmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarının ödeneklerini gözden geçirmeli ve en kısa zamanda borçların ödenmesini sağlamalıdır.  

Eğitim-İş olarak, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun eksiksiz uygulanmasını, ilköğretim okullarına gerekli ödeneklerin sağlanmasını istiyoruz. Çocuklarımızın asgari koşullar altında eğitim-öğretim görme hakkını baltalayan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, gözünü kulağını kapadığı bu uygulamayla ilgili öncelikle bir açıklama ve sonrasında da yaşanan bu sorunlara çözüm getirmesini bekliyoruz.   

Eğitim-İş


Genel Merkez Yönetim Kurulu