Güncel Sendika Haberleri

29 Nisan, 2022

TÜRK ÖĞRENCİYE HANYAYI, YABANCI ÖĞRENCİYE KONYAYI GÖSTERİYORLAR

AKP’nin AB’den fon almak ve Avrupa ülkelerine karşı koz yaratmak için yurda son hızla doldurduğu mültecilere ve parayla vatandaşlığımızı satın alan yabancılara ülke insanına verilmeyen bazı konforların sunulması, eğitim alanında da kendisini göstermiştir.
İstanbul’da bir ilçede billboardların sadece Arapça ve Farsça okul reklamlarıyla süslenmesi, yabancı uyrukluların hastanelerden ve bürokrasisi ağır devlet kurumlarından daha hızlı faydalanabilmelerinin garipliğine bu kez AKP’li Konya Belediyesi’nin akıl almaz uygulaması eklenmiştir.
Konya’da yabancı uyruklu öğrencilere ulaşım ücretsiz hale getirilmiş, konu kamuoyunda tartışma yaratmıştır. 
Gözlerden kaçan önemli bir ayrıntı ise AKP’li belediyenin bu “hakkı” tüm yabancı öğrencilere değil, genel olarak dini eğitim alan yabancı öğrencilere vermiş olmasıdır.
Çünkü Konya’da ulaşıma bedel ödemeyecek yabancı öğrenci tipleri “Türkiye Diyanet Vakfı ile MEB projesi kapsamında eğitim gören Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencileri, YÖKSİS’te kayıtlı olan üniversite öğrencileri, YÖKSİS’te kayıtlı olan dil öğrenimi gören öğrenciler” olarak sıralanmıştır.
Yani Türkiye Cumhuriyeti’nde Türklerle yabancılar arasında bir ayrım yaratan iktidar, belediyesi eliyle bu kez yabancıları da kendisi içerisinde ayrıştırmış, “ümmetçi” bakış açısıyla dini eğitim görenleri daha üstte tutmuştur. Belediyenin bu jestinden 2.800 yabancı öğrencinin faydalandığı baz alınırsa bir kamu kurumu olan belediyenin günlük kaybı 10 bin TL civarındadır. Bu kaynak kaybı da kuşkusuz, kendi vatanında ikinci sınıf insan muamelesi gören Konyalıların cebinden çıkmaktadır.
Gelinen noktada Konya’da dini eğitim gören yabancı öğrenciler, dini eğitim gören Türk öğrencilere göre daha kıymetli görülmüş, Konya’da Türk olmak adeta bir bedele tabi olmuştur.
Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: 
Burada asıl sorun bazı öğrencilere ücretsiz ulaşım hakkının tanınmasından çok, bu hakkın tüm öğrencilere tanınmamış olmasıdır. Sendika olarak kurulduğumuz günden beri; ulaşım, beslenme ve ihtiyaca göre barınmanın, Anayasal bir hak olan eğitimin ayrılmaz parçaları olduğunu ve bunların hepsinin birer kamu hizmeti olarak devlet tarafından bedelsiz ve sağlıklı biçimde karşılanması gerektiğini vurguluyoruz.
Sosyal devlet ilkesi hiçe sayılarak bu masrafların velilere ödetilmesi, öğrencilerin çoğunun gelişim çağında olmalarına rağmen beslenememesi, okula ulaşımda zorluk yaşadığı için eğitimlerinin aksaması ve barınma sorunu çözülmediği için tarikat yurt ve okullarına itilmelerine zemin hazırlamaktadır. 
Bu durumdan memnun olan ve değiştirmek için en ufak bir gayret bile göstermeyen iktidarın, şimdi yabancı öğrenciler üzerinden yarattığı yeni ayrım; yukarıda saydığımız tabloyu daha da adaletsizleştirmiştir.
Bu adaletsizlikler, Türkiye’de Türk olmayı zorlaştırırken, tehlikeli bir ırkçılığı da körüklemektedir.
İktidar partisi ve onun belediyeleri, bu tehlikeli ve adaletsiz gidişatı görmeli ve bu ülkenin geleceği olan gençleri “öz vatanında parya” yapmaktan vazgeçmelidir.