2547 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "İPTAL VE TAM YARGI DAVALARI" başlıklı 12. maddesi aynen şu şekildedir :
"İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idari ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. Bu halde de ilgililerin 11 inci madde uyarınca idareye başvurma hakları saklıdır."
Hükümde geçen "tam yargı davası" ibaresi, "alacak davası" nı anlatır. Yasa hükmüne göre bir idari işlemi mahkemede iptal ettiren kişi, iptal kararı ile birlikte idareden alacak hakkı doğuyorsa iptal kararının kendisine tebliği tarihini takip eden 60 gün içinde tam yargı(alacak) davası açabilir. Sözkonusu 60 günlük süre, kararın temyizi halinde iptal kararının Danıştay'ın onaması halinde "onama kararının davacıya tebliği halinde" yeniden doğar ve yeniden işlemeye başlar. Hal böyle olunca davacı ister İdare Mahkemesi kararı kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde; isterse bu karara karşı temyiz, karar düzeltme ve yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilmiş ise bu hususta verilecek kararların kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde alacak davasını açabilirler. (Not : Sözkonusu dava öncesinde bahsi geçen 60 gün içinde önce İYUK madde 11 kapsamında Bakanlığa ödeme yapması için başvuruda bulunma seçeneği de vardır. Başvuru dava açma dava açma süresini bulunduğu aşamada keser. Mesela Mahkeme kararının tebliğinden itibaren 50. gün ödeme başvurusu yapılırsa talebin reddi ya da 60 gün boyunca yanıtsız bırakılması halinde sürenin kesilmesi sonrasında kalan 10 gün içinde mutlaka dava açmak gerekmektedir.)
Uzman öğretmenlik konusunda verilen iptal kararları konusunda Danıştay henüz nihai kararı vermemiş olduğu için, Danıştay'ın vereceği muhtemel bir bozma kararı tam yargı-alacak davasını olumsuz etkileyecektir. Buna göre mağdurlar Danıştay'ın olumsuz görüşü olasılığını dikkate almaksızın hemen dava açmak istiyorlarsa -bozma durumunda dava masraflarını üstlenmeyi göze alarak- yerel mahkeme kararını tebliğ alır almaz 60 gün içinde dava açmakta serbesttirler. Konuyla ilgili Danıştay kararını beklemek isteyenler ya da Danıştay'ın kararı belirgin hale gelince idarenin yeni davalar açılmasına sebebiyet vermemek için ülke genelinde bütün hak sahiplerine ödeme yapma olasılığını dikkate alanlar alacak davasını erteleyebilirler.
İdare Mahkemesi kararı sonrası alacak davası açmak isteyenler için örnek dilekçe ek'tedir. Bu davada da ilgililer dava dilekçesi ve eklerinden 2 takım hazırlayarak yetkili nöbetçi idare mahkemesinde davalarını açabilirler.
Dilekçe örneğini indirmek için tıklayınız.